Despre cartofi

Printeaza

Haideţi să începem cu vechii noştri prieteni, cartofii. Originari din America de Sud, cartofii au ajuns în Marea Britanie abia acum vreo 300 de ani, ceea ce e de-a dreptul incredibil dacă ne gândim câţi dintre noi îi consumă în fiecare zi — piure, prăjiţi, fierţi sau chiar sub formă de chips!

Există sute de sortimente de cartofi — mari, mici, galbeni, albi, roşii, iar la un supermarket obişnuit găsiţi în general cam trei- patru varietăţi. Dar toate tipurile de cartofi se încadrează într-una din următoarele două categorii: ceraţi şi făinoşi.

Cartofii ceraţi au o consistenţă fermă şi netedă. Cresc mai repede decât cei făinoşi şi sunt recoltaţi şi consumaţi mai devreme în timpul anului. Cartofii ceraţi din soiurile Jersey Royal, Charlotte şi Pink Fir Apple sunt nemaipomeniţi pentru fiert şi pentru salate, iar din ei puteţi prepara cele mai bune dauphinois.

Cartofii făinoşicresc mai încet şi se recoltează mai târziu în decursul anului, când sunt mai mari şi au coaja mai groasă. Cartofii din soiurile King Edward, Cara şi Golden Wonder sunt minunaţi pentru copt, piure sau prăjit, iar la celebrul magazin de chipsuri Costa’s din Notting Hill se folosesc cartofi Maris Piper

Primii cartofi noi — din soiul Jersey Royal — apar în aprilie. Fiind atât de tineri, aproape că nu au coajă, aşa că este suficient să-i frecaţi uşor înainte de a-i găti. Urmează soiurile Maris Piper, King Edward şi Desiree (cu coaja roşie). Deşi pot fi preparaţi în orice mod, cartofii noi cu coaja subţire sunt cei mai gustoşi fierţi în apă şi serviţi cu unt, în salate sau tăiaţi felii subţiri şi adăugaţi la legume gratinate.

Pe lângă carbohidraţii care ne dau energie, cartofii conţin tot felul de vitamine, inclusiv vitamina B6, necesară sistemului imunitar pentru a produce anticorpii care luptă împotriva bolilor. Majoritatea vitaminelor se găsesc de fapt în coajă, sau imediat sub coajă; prin urmare, ca să obţineţi maximum de beneficii nutritive, mâncaţi cartofii cu coajă cu tot!

  • Cartofii curatati se pastreaza in apa, altfel se oxideaza in contact cu aerul.
  • Cartofii sunt delicioşi dacă îi prăjiţi cu usturoi şi ierburi aromate lemnoase precum rozmarinul, cimbrul şi salvia.
  • Cartofii noi sunt foarte gustoşi fierţi în apă şi serviţi cu puţin unt, dar şi prăjiţi în coajă, cu multă sare,rozmarin şi ulei de măsline.
  • Când cartofii se înverzesc, aruncaţi-i, fiindcă sunt toxici şi pot cauza dureri de stomac.

 

 

 


poate iti place si:

retete

Cartofi cu pui la air fryer

Cartofi cu pui la air fryer din: cartofi, ulei, piept de pui, morcovi, mazare, sos. O mancare sanatoasa cu conținut ridicat de fibre si nivel scazut de calorii   Ingrediente: 2-3 cartofi, curatati si taiati felii 3 lingurite ulei 1-2 bucati piept de pui 3 morcovi, taiati fasii 100gr mazare Sos, pentru servire   Mod […]

retete

Cartofi dulci la cuptor cu sos de iaurt

Cartofi dulci la cuptor cu sos de iaurt din: cartofi dulci, sare, piper, boia dulce, oregano, ulei de masline, iaurt grecesc, usturoi, suc de lamaie, menta.   Ingrediente: 4 cartofi dulci de marime medie Sare si piper dupa gust 1 lingurita boia dulce 1 lingurita oregano 2 linguri ulei de masline Pentru sosul de iaurt: […]

 

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.