Despre broccoli si conopida

Printeaza

Broccoli a fost la început o legumă mediteraneană, însă de-a lungul anilor, în diferite ţări, au fost cultivate diverse soiuri. în prezent există două tipuri de bază: broccoli „Calabrese”, cu inflorescenţa mare, şi broccoli purpuriu, cu inflorescenţa mai mică. Broccoli „Calabrese” se găseşte aproape tot timpul anului, iar broccoli purpuriu, cel puţin în Marea Britanie, se găseşte doar la sfârşitul iernii şi începutul primăverii.

Broccoli conţine multă vitamina C, care este esenţială pentru piele, gingii şi sistemul imunitar şi ne protejează împotriva răcelii şi a gripei — iar după unii, şi împotriva cancerului. De asemenea, broccoli este o sursă bună de fibre şi una dintre puţinele legume care conţin vitamina K, benefică pentru sânge şi pentru sănătatea oaselor.

Există multe metode de a găti această legumă, dar dacă vreţi să beneficiaţi din plin de virtuţile ei nutritive, ideal ar fi să o fierbeţi la aburi sau în apă pentru doar câteva minute, ca să rămână verde şi uşor crocantă. Reţineţi că tulpina este la fel de bună ca şi inflorescenţa, aşa că n-o aruncaţi, tăiaţi-o bucăţele şi gătiţi-o împreună cu restul!

Conopida este o legumă umilă, dar dacă o gătiţi cu atenţie şi o combinaţi cu ingredientele potrivite, va avea un gust cu totul deosebit. Puţine lucruri sunt mai reconfortante într-o zi rece de iarnă decât o supă de conopidă sau conopidă cu brânză.

Conopida e uşor de preparat. Trebuie doar să-i înlăturaţi frunzele tari, să tăiaţi baza tulpinii şi să o separaţi în bucheţele. In mod normal, conopida se fierbe în apă sărată sau la aburi, dar e de-a dreptul delicioasă dacă o fierbeţi puţin şi apoi o rumeniţi la cuptor. Poate fi consumată şi crudă, pe un platou cu gustări, alături de nişte sosuri gustoase. Nu uitaţi să folosiţi şi tulpina, şi să ştiţi că frunzuliţele galbene de pe tulpină sunt delicioase.

  • Broccoli se potriveşte de minune cu anşoa, sos de soia şi parmezan.
  • Nu cumpăraţi broccoli care a început să se îngălbenească; inflorescenţa trebuie să fie fermă şi de culoare verde-închis.
  • Broccoli este o legumă mai delicată decât credeţi, aşa că aveţi grijă să nu o fierbeţi prea tare.
  • Conopida se potriveşte cu seminţe de fenicul, scorţişoară, brânză şi ardei iuţi; e foarte bună în mâncărurile cu curry.
  • Dacă vă place conopida cu brânză, încercaţi să folosiţi diverse brânzeturi precum şvaiţer, taleggio sau brânză cu mucegai albastru.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.