Desert: savarine

Printeaza

Desert: savarine din: faina, lapte, ou, zahar, drojdie, ulei, sare, rom, unt, lamaie, frisca, jeleu, sirop de fructe.

Ingrediente:Desert: savarine

Pentru blat:

  • 440 g făină albă
  • 300 ml lapte călduţ
  • 6 gălbenuşuri
  • un ou întreg
  • 30 g zahăr tos
  • 30 g drojdie proaspătă sau un plic de 7 g drojdie uscată
  • 15 g zahăr tos
  • coaja rasă de la 1/2 de lămâie
  • 50 ml ulei
  • 1/2 linguriţă sare
  • 50 g zahăr vanilat
  • 30 g unt topit, pentru uns

Pentru sirop:

  • 40 ml rom superior
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • un litru apă
  • 500 g zahăr tos

Pentru decor:

  • 500 g frişcă lichidă
  • 3 linguri de zahăr
  • 150 ml sirop de fructe
  • 100 g jeleu roşu de fructe sau marmeladă

 

Mod de preparare:

In castronul mixerului, se pune drojdia împreună cu o lingură de zahăr tos şi se freacă un pic. Se toarnă cei 300 ml de lapte călduţ şi se dizolvă drojdia.

Din cele 440 g de făină se scoate un sfert şi se adaugă peste drojdie şi lapte pentru a obţine o maia clasică. Se omogenizează bine acest amestec şi se lasă 20 de minute la dospit.

Gălbenuşurile şi oul întreg se bat cu zahărul tos, zahărul vanilat, sarea şi coaja rasă de lămâie, până capătă o consistenţă spumoasă. Spuma de ouă se adaugă în maia, împreună cu restul de făină şi uleiul.

Aluatul se mixează până devine omogen. Se omogenizează şi se lasă la dospit 30 de minute.

Aluatul dospit se distribuie în formele unse cu unt şi se lasă să crească 20 de minute. Se coc blaturile de savarine aproximativ 20 de minute, la 220°C, apoi încă 10 minute, la 180°C.

Se lasă să se răcească, apoi li se taie câte un căpăcel.

Pentru sirop, se fierbe un litru de apă cu 500 g de zahăr, pentru 5 minute. Se adaugă apoi coaja rasă de lămâie şi se lasă să se răcească, după care se toarnă şi romul.

Se însiropează blaturile de savarine, apoi se umplu cu frişca bătută în prealabil. Pentru jeleu, se amestecă plicul de jeleu roşu cu 3 linguri de zahăr şi 150 ml sirop de fructe, se pune compoziţia pe foc un minut.

Se decorează căpăcelele cu jeleu şi se dau savarinele la rece.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.