De ce nu slăbesc? 10 greşeli pe care le faci în dietă

Printeaza

De ce nu slăbesc? 10 greşeli pe care le faci în dietăDe ce nu slăbesc? Ai încercat din greu să pierzi în greutate şi nu ai reuşit? Este firesc să te întrebi dacă vei scăpa vreodată de nesuferitele kilograme. Însă, înainte de a schimba ceva în dietă sau chiar a merge la medic, verifică dacă nu cumva faci ceva greşit

Ce anume te-ar putea împiedica să slăbeşti? Iată 10 greşeli pe care le poţi face fără să-ţi dai seama:

1.Sari peste micul dejun. Când elimini cea mai important masă a zilei, acest lucru se poate întoarce împotriva ta. Ţi se va face o foame cumplită mai târziu şi, în aceste condiţii, ai toate şansele să mănânci mai mult, explică dr. William Blahd, citat de webmd.com.

Încearcă să iei micul dejun în cel mult o oră de la trezire. Fibrele adăugate în dieta celei mai importante mese din zi menţin senzaţia de saţietate mult timp. O opţiune pot fi brânza de casă cu fructe, ouă cu pâine prăjită sau iaurt grecesc cu banane.

De ce nu slăbesc? Nu mânca mult seara

2. Mănânci puţin înainte de a merge la culcare. O masă târziu în noapte poate strica planul de pierdere în greutate întrucât creşte temperatura corporală, nivelul zahărului în sânge şi al insulinei, ceea ce face ca grăsimile să fie arse mai greu. Încearcă să iei ultima masă a zilei cu 3 ore înainte de a merge la culcare. Atenţie la gustările după cină! Îngheţata sau cipsurile consummate în faţa computerului sau a televizorului nu te vor ajuta să slăbeşti.

3. Stresul e de vină? Este foarte posibil. Stresul te poate determina să consumi mâncăruri hipercalorice, iar organismul tinde să depoziteze mai multe grăsimi atunci când eşti agitat.

4. Genul este de vină? Studiile recente au arătat că bărbaţii pot slăbi mai uşor decât femeile, însă ele au mai mult succes pe termen lung. Totodată, pierderea în greutate se produce altfel, în funcţie de gen. Bărbaţii pierd mai întâi grăsimea de pe burtă, însă femeile dau jos mai greu din această parte a corpului.

5. Ard caloriile mai greu decât alte persoane? Posibil. Fiecare are un metabolism propriu. Dacă acest metabolism este lent, zestrea genetică poate fi de vină. E de reţinut că persoanele slabe cu mai multă masă musculară ard mai multe calorii decât cele cu un procent mai mare de grăsime. Caloriile ard mai greu dacă ai o vârstă mai înaintată – arderea e încetinită cam cu 2-8% la 10 ani. Sau mănânci prea puţin – poate părea un paradox însă săritul peste mese şi o dietă săracă în calorii poate determina arderea mai lentă a caloriilor. Accelerarea metabolismului se poate face prin exerciţii fizce care să transforme grăsimea în masă musculară şi evitarea unei diete foarte sărace în calorii.

De ce nu slăbesc? Somnul, un aliat de nădejde când vrem să scăpăm de kilograme

6. Dormi suficient? Lipsa de somn îngraşă. Metobolismul este încetinit şi nu scăpăm de calorii. În plus, atunci când suntem obosiţi, tindem să alegem alimentele greşite cum ar fi dulciurile în locul fructelor. Un studiu recent arată că persoanele care dorm mai puţin mănâncă cu circa 300 de calorii mai mult, pe zi.

7. Lipsesc exerciţiile? Alături de dietă este nevoie şi de activitate fizică susţinută pentru a scăpa de kilograme. Altminteri, reţeta nu dă rezultate. Prin urmare, nu renunţa la sport, dar înainte e bine să consulţi un medic pentru a vedea ce tip de exerciţii sunt indicate în cazul tău.

8. Genele sunt de vină? Posibil. Unele organisme pur şi simplu sunt mai bune decât altele la arderea grăsimilor. E ceva ce ai moştenit de la părinţi sau de la bunici. Cum nu poţi avea vreun control asupra zestrei genetice, va trebui să munceşti puţin mai mult ca să scapi de kilograme.

De ce nu slăbesc? Verifică-ţi tiroida

9. Tiroida a luat-o razna? Dacă „lucrează“ sub standarde atunci afecţiunea se numeşte hipotiroidism, iar dacă este suprareactivă se numeşte hipertiroidism. Ambele dereglări hormonale pot da variaţii mari de greutate şi prin reţinerea sării şi a apei în organism. Cum anume afectează tiroida metabolismul, creşterea sau scăderea în greutate, precum şi nivelul de energie este un lucru complicat. Alţi hormoni, proteine sau alte substanţe din corp pot avea şi ele un rol, astfel că cel mai bine ar fi să consultaţi un medic endocrinolog în cazul în care consideri că asta este problema.

10. Ai vreo problemă medicală?  Bulimia, anorexia, bolile de inimă, dereglările hormonale, tulburările de somn sunt afecţiuni medicale care te pot împiedica să pierzi în greutate. Alte cause pot fi anumite medicamente pe care le iei în mod curent cum sunt pilulele contraceptive, cele pentru controlul alergiei, depresiei, diabetului, epilepsiei, hipertensiunii, schizofreniei. Dacă eşti într-o astfel de situaţie, cel mai bine este să consulţi un medic.

 

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.