Curcan cu unt

Printeaza

Curcan cu unt din: curcan, ceapa, frunze de dafin, frunze de cimbru, boabe de piper, sare de mare, cocja de portocala, unt, zeama de portocala, sherry si faina.

Ingrediente:

  • 1,5 kg curcan, gatul si maruntaiele scoase si puse deoparte
  • 1 ceapa, taiata pe jumatate

pentru amestecul de sare:

  • 5 frunze de dafin, faramitate daca sunt uscate si rupte daca sunt proaspete
  • 1 lingura frunze proaspete de cimbru, plus extra pentru rpesarat
  • 1 lingurita boabe de piper negru
  • 85 g sare de mare grunjoasa
  • coaja rasa de la 1 portocala, plus extra pentru presarat

pentru unt:

  • 100 g de unt, moale
  • zeama si coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita de Sherry (vn sau coniac)
  • 1 crenguta mare de cimbru, cu frunzele curatate
  • 2 frunze de dafin

pentru sos:

  • 4 linguri de faina
  • 250 ml de Sherry

 

Mod de preparare:

Mărunţeşte toate ingredientele pentru amestecul de sare, până obţii o compoziţie umedă.

Dacă foloseşti un mojar, pisează ierburile şi piperul împreună, apoi adaugă sarea, coaja rasă de portocală şi mai pisează puţin.

Lasă deoparte. Clăteşte cu grijă curcanul şi usucă-l cu prosoape de hârtie. Pune-l în tava de copt şi asezonează-l din belşug pe toate părţile cu mixul de sare.

Aşază-l cu pieptul în sus, acoperă-l cu folie alimentară şi lasă-l la frigider până la 2 zile.

Pentru unt: amestecă toate ingredientele într-un bol, asezonează şi lasă deoparte.

Scoate curcanul din frigider cu 1 oră înainte de a-l coace, apoi spală bine sarea de pe el. usucă-l cu prosoape de hârtie, clăteşte tava de copt, apoi pune-l la loc în tavă şi lasă-l neacoperit, la temperatura camerei, timp de 1 oră.

Incinge cuptorul la 180″C/gaz 4. Calculează 40 de minute de coacere pe kilogram pentru primele 4kg ale curcanului şi câte 45 de minute pentru fiecare kilogram în plus.

Masează curcanul peste tot cu cea mai mare parte a untului  – nu este necesar să asezonezi. Adaugă curcanul  în tavă împreună cu ceapa. Acoperă lejer tava cu folie de aluminiu şi coace curcanul.

In ultimele 30 de minute îndepărtează folia, unge curcanul cu untul rămas, presară restul de cimbru şi coaja rasă de portocală, apoi măreşte temperatura cuptorului la 200°C/ gaz 6.

Acum este momentul să dai la cuptor cartofii sau garniturile preferate, dacă doreşti. Când curcanul este bine rumenit şi pătruns, scoate-l din cuptor şi lasă-l să se odihneasca pe un platou cald, acoperit cu folie si un prosop de bucatarie.

Pentru un sos proaspat, indeparteaza din zeama cea mai mare parte din grasime, las-o in tava si pune-o la foc mic.

Adauga faina pana obtii o pasta. Toarna Sherry, lasa-l sa sfaraie 1 minut, apoi adauga treptat 850 ml de apa si lasa totul sa fiarba pana devine un sos gros.

Strecoara amestecul printr-o sita si reincalzeste-l atunci cand il servesti.

 

Curcan cu unt

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.