Curcan la cuptor cu umplutura de castane

Printeaza

Curcan la cuptor cu umplutura de castane din: prune uscate, coniac, carnati, bacon, castane, mar, lamaie, nucsoara, sare, piper, curcan, grasime de gasca, salvie, bacon, ceapa, morcov, telina, ceapa, carnati, supa de pui, amidon, vin.

Ingrediente:Curcan la cuptor cu umplutura de castane

Pentru umplutura:

  • 8 prune uscate mari
  • 2 linguri cu coniac
  • 450 g cârnaţi proaspeţi
  • 2 felii de bacon cu fâşii de grăsime, neafumat
  • 200 g castane gătite şi decojite, din conservă
  • 1 măr, curăţat de coajă şi de cotor şi tăiat mărunt
  • sucul şi coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1/2 nucşoară măcinată
  • sare şi piper proaspăt măcinat
  • 1 curcan de 5-6 kg
  • 3 linguri cu grăsime de gâscă sau unt moale
  • frunze de salvie proaspete, opţional
  • 10-12 felii de bacon, pentru a acoperi
  • 1 ceapă şi 1 morcov, decojite şi tăiate grosier
  • 2 tulpini de ţelină, tăiate
  • 8-12 cepe roşii nedecojite
  • 18 cârnaţi de bere

Pentru sos:

  • aproximativ 600 ml supă de pui fierbinte
  • 1-2 linguriţe cu amidon
  • 100 ml vin roşu

 

Mod de preparare:

Pentru a pregăti umplutura, pune prunele într-o oală cu apă fierbinte, acoperă şi lasă-le 20 de minute. Scurge-le, taie-le mărunt, pune-le într-un bol şi adaugă coniacul. Scoate membrana cârnaţilor şi amestecă carnea cu 2 felii de bacon tăiate mărunt, castanele, mărul, coaja şi sucul de la o jumătate de lămâie, nucşoara, sare şi piper.

Umple curcanul curăţat şi spălat bine cu această umplutură şi sigilează-l cu 2 beţe de bambus. Incălzeşte cuptorul la 190°C. Freacă curcanul cu cealaltă jumătate de lămâie şi stoarce sucul deasupra. Introdu resturile de lămâie rămase în interiorul păsării.

Unge pieptul şi picioarele cu unt sau grăsime. Asezonează şi presară frunze de salvie, dacă doreşti. Suprapune feliile de bacon rămase peste pieptul de curcan, acoperindu-l. Fixează-le cu sfoară. Strânge şi picioarele. Pune curcanul într-o tavă şi coace-l 3,5 ore.

După o oră, adaugă în tavă ceapa, morcovul, ţelina şi ceapa roşie. Acoperă cu folie şi mai coace 2,5 ore, verificând periodic. Scoate ceapa roşie când este coaptă şi las-o deoparte. Scoate curcanul pe un platou, acoperă-l cu folie şi lasă-l 30 de minute înainte de a-l tăia.

Pentru a pregăti sosul, scoate legumele coapte din tavă şi toarnă sosul rămas într-o tigaie. Pasează legumele, pune-le în tigaie şi toarnă supa. Adaugă amidonul şi vinul şi fierbe totul la foc mic, până se îngroaşă.

Serveşte curcanul alături de acest sos, ceapa roşie şi cârnaţii de bere.

 

Curcan la cuptor cu umplutura de castane

Curcan la cuptor cu umplutura de castane

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.