Curcan la cuptor cu lamaie si ierburi aromatice

Printeaza

Curcan la cuptor cu lamaie si ierburi aromatice din: curcan, unt, lamaie, cimbru, patrunjel, usturoi, alune de padure, portocale.

Ingrediente:Curcan la cuptor cu lamaie si ierburi aromatice

  • 1 curcan de 4,5kg, pregătit pentru gătit (preferabil organic)
  • 100g de unt, moale
  • coaja de la 1 lămâie, rasă
  • 1 lingură de cimbru, tocat
  • 2 linguri de pătrunjel, tocat
  • 1 căţel de usturoi, tocat fin compoziţie pentru chiftele cu bacon
  • alune de pădure
  • portocale (opţional)

 

 

 

Mod de preparare:

Indepărtează gâtul şi măruntaiele curcanului şi pune-le deoparte pentru supă, dacă o prepari în casă.

Scoate curcanul din frigider cu 1 oră înainte de a-l găti, pentru a ajunge la temperatura camerei. Şterge-l atât pe exterior, cât şi pe interior cu un prosop de hârtie.

Incinge cuptorul la 220°C, începând de la gâtul curcanului, introdu cu grijă degetele pe sub piele, pentru a o desprinde uşor de carne.

Amestecă untul cu coaja de lămâie, ierburile aromatice şi usturoiul, apoi asezonează. Cu degetele, introdu amestecul aromat între pielea curcanului şi carne.

Umple curcanul începând de la gât, dacă vrei, apoi fixează pielea cu ajutorul unei frigări. Cântăreşte curcanul şi calculează timpul de gătire – câte 40 de minute pentru fiecare kilogram.

Aşază curcanul pe o tavă, acoperă-l cu folie de aluminiu şi aşază tava pe nivelul din mijloc al cuptorului.

Coace-l 20 de minute, apoi redu temperatura la 180°C pentru restul duratei de coacere, îndepărtează folia de aluminiu cu 30 de minute înainte de a scoate curcanul din cuptor.

Verifică dacă este gata, înţepând pulpa în locul cel mai gros – dacă sucurile care se scurg sunt incolore, curcanul este gata. Dacă au culoare roz, mai lasă-l la cuptor alte 15 minute, apoi testează din nou.

Dacă foloseşti un termometru pentru carne, pulpele ar trebui să aibă 80°C, iar pieptul 75°C.

Scoate curcanul din tavă şi aşază-l pe un platou (foloseşte tava şi sucurile rămase pentru a face sosul pentru friptură.

Acoperă curcanul cu folie de aluminiu şi lasă-l să se odihnească timp de 30-45 minute inainte de a-l taia.

 

Curcan la cuptor cu lamaie si ierburi aromatice

Curcan la cuptor cu lamaie si ierburi aromatice

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. incerc si eu curcanul facut in modul asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.