Crochete de orez
PrinteazaCrochete de orez
- 150 g orez
- 1 linguriţă unt
- 2 gălbenuşuri
- 1 linguriţă ulei
- zeamă de carne
- pesmet
- 1 legătură pătrunjel
- 2 linguri umplutură (de ciuperci, găină sau vînat)
- grăsime pentru prăjit
- sare
Mod de preparare:
Alegem şi spălăm orezul în apă rece, apoi îl opărim cu apă clocotită. Vărsăm apa, adăugăm în orez o bucăţică, de unt, turnăm zeamă de carne strecurată, cît să acopere orezul, şi-1 lăsăm să fiarbă acoperit pe aragaz, amestecînd des cu furculiţa. In timpul, fiertului, adăugăm zeamă de carne sau apă clocotită, pînă se moaie orezul.
Fără a lăsa orezul să se răcească, adăugăm un gălbenuş, amestecăm şi punem orezul în forme mici, înguste şi înalte de 6-7 cm.
Facem o gropiţă în mijlocul orezului, ca un păhăruţ, în care punem o umplutură de ciuperci, găină, vînat avînd grijă să tăiem carnea în cuburi mici. Acoperim gropiţa cu orez, astfel încît umplutura să rămînă la mijloc, ca într-o plăcintă. Cu o lopăţică curată scoatem crochelele din formă, le tăvălim în gălbenuş diluat cu ulei, şi în pesmet. Apoi le prăjim în grăsime încinsă şi le uscăm pe hîrtie.
Crochetele se servesc fierbinţi pe şervet, garnisite cu pătrunjel verde prăjit, preparat astfel : spălăm pătrunjelul şi îl zvîntăm într-un şervet. Il punem în strecurătoare şi îl cufundăm împreună cu strecurătoarea un minut, în grăsime încinsă. în sfîrşit îl uscăm pe hîrtie.
Pofta buna!
Simple si bune aceste crochete de orez.