Crap la protap

Printeaza

Crap la protap

Ingrediente:Crap la protap

  • 1,500 kg peşte
  • sare
  • mirodenii
  • ardei

Mod de preparare:

Curăţăm, spălăm şi sărăm peştele. Apoi îl despicam: în două pe la spinare şi fie­care jumătate o punem în proţap, adică trecem prin peşte o ţepuşă şi o scoatem prin carne ca o împunsătură de ac.

Daca peştele este mic, ajunge un proţap fixat la mijlocul jumătăţii de crap, de-a lungul Dacă este mare, folosim două proţapuri :unul spre coadă şi altul spre cap, întinzînd carnea crapului cu două şindrile, în lungul pîntecului şi în lungul şirii spi­nării (proţapul fiind în  curmeziş).

La peş­tele mare se pun şi trei proţapuri, spre coadă, spre cap şi la mijloc. Putem înfige proţapul în peşte şi dinspre coadă spre cap. Infigem în pămant proţapurile (în regiunea bălţilor, proţapul intră uşor în pămînt). Aşezăm peştele culcat, cu pielea spre foc, înclinand proţapurile spre jar ca o proptea.

Aşezăm peştele la proţap în partea de unde suflă vantul, pentru ca flacăra şi fumul să nu bată în peşte.

Frigem peştele la foc bun. Crapul trebuie să se frigă mai mult la dogoarea flăcări­lor, decat a jarului ; de aceea se va pune la depărtarea cuvenită. După ce crapul s-a fript pe partea solzilor, se întoarce cu faţa dinăuntru. Aceasta se frige mult mai repede.

Dacă se face un foc bun în lung, putem prăji deodată amandouă jumătăţile cra­pului, sau chiar mai mulţi crapi deodată. Cand este aproape gata, presărăm miro­denii şi ardei (schindufcimbrişor ameste­cat cu ardei). Se serveşte cald sau rece.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.