Cozonaci cu mac si cocos

Printeaza

Cozonaci cu mac si cocos din: faina, unt, oua, drojdie, lapte, sare, zahar, cacao, mac, cocos, coniac, lamaie, stafide, esenta de rom.

Ingrediente:Cozonaci cu mac si cocos

Pentru aluat:

  • 1,100 kg făină
  • 250 g unt
  • 2 gălbenuşuri
  • un ou
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 200 ml lapte
  • 1/4 linguriţă sare
  • 5 linguri zahăr
  • 1 1/2 lingură cacao

Pentru umplutura de mac:

  • 250 g mac măcinat
  • 150 g zahăr
  • 100 ml lapte

Pentru umplutura de cocos:

  • 250 g nucă de cocos
  • 150 g zahăr
  • 100 ml lapte

Mai ai nevoie de:

  • 2 linguri coniac
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 150 g stafide
  • o lingură esenţă de rom

 

Mod de preparate:

Pentru început, se pregătesc două tăvi pentru cuptor, care se pun deoparte.

Pentru aluat, făina cernută şi un praf de sare se pun într-un castron mare şi încăpător şi se amestecă uşor cu un tel.

In laptele uşor încălzit se dizovă zahărul, drojdia şi se amestecă. Ouăle se bat cu furculiţa într-un castronel.

Peste ingredientele uscate se adaugă laptele, untul topit, ouăle şi se începe frământarea până se obţine un aluat potrivit de moale, pufos si elastic.

Aluatul obţinut se împarte în două bucăţi egale şi, într-o parte se pune cacaua.

Se frămâtă din nou până ce aceasta este bine încorporată. Se pun bucăţile rezultate într-un castron, se acoperă cu un prosop şi se lasă aluatul la dospit, într-un loc cald, pentru 50 de minute.

Intre timp, se pun stafidele într-un castronel la înmuiat în rom şi coniac şi se lasă să stea 10-15 minute.

Se pune nuca de cocos şi macul măcinat în două castroane încăpătoare. Se toarnă laptele într-o crăticioară, se adaugă zahărul şi se pune la încălzit.

Când acesta s-a înfierbântat, se toarnă separat peste nuca de cocos şi peste mac. Se împarte coaja de lămâie rasă, stafidele (cu tot cu zeama în care au stat) în două şi se pune câte o parte în fiecare umplutură, amestecând bine.

Pe masa pudrată cu făină se întinde foaia albă de aluat. Se roteşte şi se dezlipeşte constant foaia de pe masa de lucru.

Trebuie să rezulte o foaie uriaşă şi foarte subţire. Se procedează la fel şi cu ce-a de-a doua foaie, cea cu cacao.

Foile astfel întinse se suprapun una peste alta şi apoi se răstornă deasupra prima dată umplutura de mac care se nivelează, apoi se întinde şi umplutura de cocos.

Aluatul astfel umplut se rulează cu grijă, astfel încât să rezulte un sul foarte lung de aproximativ un metru şi cu un diametru de 7-8 cm. Sulul se taie în bucăţi egale cu lungimea tăvilor de copt.

Fiecare cozonac rezultat se rulează foarte strâns într-o hârtie de copt şi se aşază în tăvile pregătite anterior.

Se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 40-45 de minute până sunt rumeni şi bine pătrunşi.

Cu 10 minute înainte de a-i scoate din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt şi se mai lasă puţin ca să se rumnească şi în exterior.

 

Cozonaci cu mac si cocos

Cozonaci cu mac si cocos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.