Cozonac rapid cu rahat

Printeaza

Cozonac rapid cu rahat din: faina, oua, lapte, zahar, unt, drojdie, coaja de lamaie, esenta de vanilie, sare, rahat, unt, galbenus si zahar.

Ingrediente:

  • 450 g faina
  • 2 oua
  • 100 ml lapte caldut
  • 80 g zahar
  • 100 g unt moale
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja de lamaie
  • esenta vanilie
  • 1/3 lingurita sare
  • 300 g rahat
  • 40-50 g unt moale pentru uns foile
  • 1 galbenus+3linguri lapte+12 linguri zahar pentru uns

 

Mod de preparare:

Intr-un vas micuţ amestecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr până ce se lichefiază. Adăugăm 2 linguri din cantitatea totală de faină, amestecăm bine şi acoperim vasul cu folie alimentară. Lăsăm drojdia să se umfle pentru 30 minute. într-un vas încăpător, amestecăm făina cu zahărul.

Adăugăm în centrul făinii drojdia dospită, 2 ouă bătute uşor cu o furculiţă, laptele călduţ şi esenţa de vanilie, începem să frământăm aluatul, iar în momentul în care începe să prindă consistenţă adăugăm untul moale, tăiat în mici cubuleţe, coaja de lămâie şi sarea.

Frământăm din nou până obţinem un aluat elastic şi moale pe care îl punem la crescut o oră într-un loc cald şi ferit de curent.  Intre timp tăiem rahatul în cubuleţe nu foarte mici. După ce aluatul şi-a dublat volumul, îl răsturnăm pe planul de lucru, uns cu puţin ulei şi îl împărţim în două părţi egale. întindem fiecare parte într-o foaie dreptunghiulară, de dimensiunea formei în care vom coace cozonacul.

Ungem fiecare foaie cu puţin unt moale şi presarăm pe deasupra bucă­ţile de rahat. Rulăm fiecare foaie într-un sul de dimensiunea formei. împletim cele două rulouri şi strângem bine capetele. Tapetăm o formă cu unt după care o îm­brăcăm cu hârtie de copt care trebuie să depăşească puţin marginile formei.

Aşezăm cozonacul în formă şi îl lăsăm la crescut pentru o oră. In momentul în care cozonacul a ajuns până la marginea formei, îl ungem cu un gălbenuş de ou amestecat cu 3 linguri de lapte şi îl pudrăm cu puţin zahăr tos. Coacem cozonacul la 180° C, în cuptorul preîncălzit, pentru 45 minute. Dacă se „bronzează” prea mult la suprafaţă, putem acoperi forma cu o folie de aluminiu. îl tăiem numai după ce se răceşte.

Cozonac rapid cu rahat

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. nota 10 pentru cozonacul asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.