Cozonac de casa cu mac

Printeaza

Cozonac de casa cu mac din: drojdie, zahar, lapte, faina, sare, unt, oua, galbenusuri, coaja de lamaie, vanilie, ulei, mac, nuci, stafide, albusuri.

 

Ingrediente pentru maia: Cozonac_de_casa_cu_mac

  • 2 cuburi de drojdie de bere
  • 2 lingurite de zahar
  • 6 linguri de lapte

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 200 ml lapte
  • 1 varf de cutit de sare
  • 200 g unt
  • 2 oua
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 2 linguri de coaja rasa de lamaie
  • 2 pastai de vanilie
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru umplutura:

  • 12 linguri de mac
  • 8 linguri de lapte
  • 4 linguri de zahar
  • 2 lingurite de coaja rasa de lamaie
  • 4 linguri de nuci macinate
  • 4 linguri de stafide
  • 2 albusuri

Ingrediente pentru uns:

  • 2 oua
  • mac

Mod de preparare:

Pentru maia, se incalzeste intr-un ibric laptele, impreuna cu cele doua lingurite de zahar.

Se ia de pe foc si se adauga drojdia de bere, pe care o amestecati pana se dizolva.

Acoperiti ibricul si lasati cateva minute pana creste maiaua.

Pentru aluat, se pune faina intr-un lighean de inox. Se face o adancitura in faina, unde urmeaza sa turnati maiaua crescuta.

Puneti maiaua din ibric si acoperiti apoi adancitura cu faina din jur. Lasati sa se odihneasca vreo cinci minute.

Intre timp, bateti, intr-un vas, galbenusurile cu cele doua oua, zaharul si un varf de cutit de sare.

Pastaile de vanilie se toaca marunt. Laptele se incalzeste si se aromeaza cu vanilia tocata marunt si coaja de lamaie.

Untul se freaca spuma.

Se adauga in ligheanul cu faina, pe rand, ouale batute, laptele aromat, apoi untul frecat spuma.

Se framanta bine, panaă se omogenizeaza aluatul. La sfarsit, se pune uleiul caldut si se continua framantatul, pana cand aluatul se poate desprinde de pe vas.

Se acopera apoi vasul cu un stergar curat si se lasa la dospit intr-un loc cald, ferit de curent.

E gata cand si-a triplat volumul.

Pentru umplutura, se bat albusurile spuma tare. Macul se spala in apa rece, apoi se pune intr-o cratita cu laptele si zaharul si se lasa la fiert pana da in clocot. Amestecati din cand in cand pana se leaga compozitia. Se ia apoi de pe foc si se lasa la racit.

Intre timp se spala stafidele, se curata de codite si se stropesc cu rom sau coniac.

Cand se raceste macul, se adauga nucile macinate, o parte din albusul batut spuma tare, coaja rasa de lamaie si stafide.

Aluatul crescut se imparte in doua, pentru cei doi cozonaci.

Presarati faina din belsug pe masa de lucru, apoi, cu ajutorul unui sucitor sau al unei sticle, intindeti o foaie (forma ovala) de aluat, groasa cam de un centimetru. Se unge mijlocul foii cu umplutura de mac.

Se ruleaza apoi foaia de aluat, indoind capetele inauntru, pe masura ce rulati.

Repetati procedeul cu celalalt cozonac, apoi ii asezati in tavi, in care ati pus hartie de copt.

Ungeţi cozonacii cu ou batut si presarati-i cu mac.

Lasati-i 5 minute sa se odihneasca in tavi, iar intre timp incingeti cuptorul la 200 de grade.

Puneti apoi tavile la cuptor, la mijloc si lasati la copt 30-35 de minute.

Se incearca daca sunt cu o scobitoare.

Cozonac de casa cu mac

Cozonac_de_casa_cu_mac

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.