Cozonac cu crema

Printeaza

Cozonac cu crema din: lapte integral, faina, drojdie, zahar, galbenusuri, coaja de lamaie, unt, extract de vanilie, ulei, oua, cacao, zahar.

Ingrediente:Cozonac_cu_crema

  • 750 ml lapte integral
  • 1 kg de faina
  • 30 g de drojdie
  • 350 g de zahar
  • 12 galbenusuri, plus 1 ou pentru uns
  • coaja rasa de la 1 lamaie mare
  • 200 g de unt, la temperatura camerei
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 200 ml de ulei

pentru crema:

  • 2 oua
  • 50 g cacao
  • 130 g zahar
  • 100 g unt

 

Mod de preparare:

Cerne făina într-un bol mare (de 6-7 litri). Pune 50ml de lapte într-un castron, adaugă drojdia, 2 linguriţe de zahăr şi 4 linguri de făină. Amestecă bine şi lasă la crescut. Pune restul de lapte la fiert. Adaugă într-un bol de mixer 150g de făină, apoi toarnă peste ea laptele fierbinte şi amestecă încontinuu cu mixerul, până obţii o compoziţie omogenă. După ce se răceşte făina opărită, adaugă maiaua şi amestecă bine, apoi las-o să crească timp de 30 minute, până îşi dublează volumul. Intre timp, amesteca galbenusurile cu extractul de vanilie.

După ce a crescut, adaugă amestecul cu drojdie peste făina rămasă, apoi încorporează crema de gălbenuşuri. Frământă aluatul până se omogenizează, apoi încorporează treptat untul. Frământă în continuare şi toarnă treptat 100 ml de ulei, până ce aluatul se desprinde de pe mâini şi de pe marginile bolului. Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie şi lasă-l să dospească timp de 1 oră, până îşi dublează volumul.

Intr-o crăticioară, pune apă la fiert. Aşază deasupra un castron cu ingredientele pentru cremă (acesta nu trebuie să atingă apa care clocoteşte). Amestecă încontinuu cu un tel timp de 10 minute, până ce obţii o cremă omogenă şi groasă. Las-o să se răcească la temperatura camerei.

Incinge cuptorul la 200°C. Unge cu ulei o formă de tort cu fundul detaşabil. Toarnă puţin ulei pe suprafaţa de lucru, apoi întinde (cu mâinile unse) aluatul. Acesta este foarte elastic, aşa că s-ar putea să nu reuşeşti cu sucitorul.

Când obţii o formă relativ dreptunghiulară, adaugă treptat crema de ciocolată şi întinde-o pe toată suprafaţa aluatului, apoi rulează într-un sul şi taie felii groase. Aşază feliile în forma pregătită, cu partea tăiată în sus, şl lasă-le la dospit 30 de minute. Unge cozonacul cu ou şi dă-l la cuptor timp de 40 de minute, până se rumeneşte.

Cozonac cu crema

Cozonac_cu_crema

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.