Coulibiac

Printeaza
Coulibiac

Coulibiac

Deşi la origine este o mâncare rusească, coulibiac a fost preluat de eleganta gastronomie franţuzească, în secolul XIX. In Rusia, coulibiac era o pierogie, adică o plăcintă mai festivă.

In perioada celui de-al doilea Imperiu Francez, însă, un bucătar francez a recunoscut în el o variantă a somonului en croute.

Pentru acest fel de mâncare se poate folosi orice fel de peşte sau chiar carne de pui, dar în mod tradiţional se foloseşte somonul. Peştele se coace într-un înveliş din aluat dospit, care se poate umple şi cu orez, ciuperci, ceapă şi ouâ fierte tari, umplutura fiind aşezată în straturi. în bucătăria rusească, în locul orezului se folosea de obicei kasha, un terci de hrişcă.

In Franţa, coulibiac a dat naştere unei noi tradiţii. Aici, el se serveşte pe un platou în formă de peşte, iar coca este mai uşoară şi mai pufoasă, fiind făcută cu ouă.

Odinioară, unul dintre ingrediente era vesiga, măduvă de sturion uscată, care dădea mâncării 0   savoare incomparabilă.

Coulibiac_04

Coulibiac

Ingrediente:

  • 140 g orez
  • un varf de cutit de curcuma
  • 65 g unt
  • 1 ceapa mijlocie, tocata marunt
  • 250 g champignons, taiate in bucati mai mari
  • 500 g file de somon, fiert si maruntit
  • 1 lingura verdeata proaspata de patrunjel tocata
  • 1 lingura tarhon proaspat, tocat
  • 2 oua fierte tari, taiate cubulete
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 275 g aluat pufos congelat, dezghetat
  • 1 ou batut

Mod de preparare:

Incălziţi cuptorul la 200°C. Fierbeţi orezul cu puţină curcumă timp de 15-17 minute, până ce este pătruns, apoi scurgeţi-l de apă. Puneţi untul la topit şi căliţi ceapa 4-5 minute, cât să se înmoaie. Adăugaţi ciupercile şi câliţi-le 3-4 minute. Puneţi în tigaie orezul fiert, somonul, pătrunjelul, tarhonul, ouăle, sare şi piper după gust.

Desfaceţi aluatul şi întindeţi pe planşetă un dreptunghi de 30 pe 45 cm. Puneţi foaia de aluat într-o tavă, iar peste ea aşezaţi un strat din amestecul de orez şi somon, având grijă să lăsaţi un spaţiu de 2,5 cm de la margine. Ungeţi marginea cu ou bătut.

Coulibiac_05

Intindeţi restul de aluat şi puneţi cea de-a doua foaie peste umplutură, îndoindu-i marginile, astfel încât plăcinta sâ fie bine închisă.

Ungeţi foaia de deasupra cu restul de ou bătut. Daţi plăcinta la cuptor 40 minute. Când este gata, trebuie sâ fie aurie şi crocantă la exterior.

Coulibiac_07

Coulibiac

Coulibiac_09

Pofta buna!

1 comentariu

  1. N-am mancat coulibiac

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.