Coroană de curcan cu mere şi prune

Printeaza

O reteta de coroana de curcan cu mere si prune din: ulei de masline, piept de curcan, ceapa, mere, zahar, prune, sare, piper negru, vin alb sec si bulion de curca sau de pui.

Ingrediente:Coroană de curcan cu mere şi prune

  • 1-1/2 linguri ulei de masline
  • 1,8 piept de curcan
  • 400 g ceapa, taiata in sferturi
  • 4 mere de desert, curatate de cotor si taiate in sferturi
  • 1 lingura zahar
  • 400 g prune, fara samburi si taiate in jumatati
  • sare si piper negru
  • 225 vin alb sec
  • 225 ml bulion de curcan sau pui, concentrat

ornare:

  • 1 lingura zahar
  • 4 prune, curatate de samburi si taiate in jumatati, apoi tocate marunt
  • 2 mere, curatate de cotor, taiate in sferturi, apoi toiata felii subtiri

 

Mod de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 220°C. Se încălzeşte uleiul într-o cratiţă cu capac, la flacără mică. Se adaugă carnea de curcan şi se rumeneşte uşor pe toate părţile, având grijă ca uleiul să nu se ardă. Se transferă pieptul de curcan pe un platou.

In uleiul rămas se pun ceapa şi merele. Se presară zahăr şi se călesc 3-4 minute, ameste­când ocazional. Se adaugă prunele, sarea şi un praf generos de piper Se aşază pieptul de curcan cu partea cu carne în sus peste amestecul de ceapă şi fructe din cratiţă şi se toarnă vin pe deasupra. Se lasă să dea în clocot, apoi se ia cratiţa de pe foc, se acoperă cu un capac etanş şi se mută în cuptor

După 15 minute de stat la cuptor; se scoate, se stropeşte curcanul cu vin, apoi se acoperă din nou şi se pune iar în cuptor Se reduce temperatura cuptorului la I90°C şi se mai coace 15 minute. Se scoate din nou şi se stropeşte curcanul. Se reintroduce la cuptor pentru 45-60 de minute, stropind curcanul la fiecare sfert de oră, până când lichidul care se scurge din carne, atunci când este înţepată, este limpede.

Intre timp, pentru prepararea garniturii, se toarnă 225 ml de apă într-o tigaie. Se adaugă zahăr şi se amestecă până se dizolvă. Se pune la fiert. Se adaugă prunele şi merele tăiate felii. Se reduce flacăra la minim şi se lasă să fiarbă încet 2-3 minute, până când fructele devin moi. Se scot fructele pe o farfurie, iar lichidul în care au fiert se lasă să fiarbă până când începe să se lege, moment în care se repun fructele în tigaie. Se ia tigaia de pe foc şi se lasă deoparte.

Când curcanul s-a făcut, se scoate pe o farfurie pentru servit, se acoperă şi se ţine la cald până când se finalizează sosul. Se prepară un piure din ceapă, fructe şi lichidul în care s-a făcut curcanul, într-un blender sau folosind un mixer

Se trece piureul printr-o sită fină într-o cratiţă în care se adaugă bulionul, apoi se pune la fiert. Se gustă şi se potriveşte de sare şi piper Se toarnă sosul într-o cană din care se va servi. Se reîncălzeşte garnitura de fructe, se toarnă împrejurul pieptului de curcan şi se serveşte cu sos.

Coroană de curcan cu mere şi prune

Coroană de curcan cu mere şi prune

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.