Coroană de curcan în stil italian

Printeaza

O reteta delicioasa de coroana de curcan in stil italian din: curcan, pancetta, rozmarin, ceapa, ulei de masline, ceapa, usturoi, seminte de pin, parmezan, pancetta, ciabatta, patrunjel, rozmarin, coaja de lamaie, oua, faina, usturoi, lamaie, marsala si supa de curcan.

Ingrediente:Coroană de curcan în stil italian

  • 1 coroană de curcan de 2-2,5kg ulei de măsline
  • cam 10 felii subţiri de pancetta sau kaizer
  • câteva fire de rozmarin
  • 1 ceapă mare, tăiată în 8 felii

pentru umplutura:

  • 4 linguri ulei de măsline, plus extra pentru picurat deasupra
  • 2 cepe medii, tocate
  • 3 căţei de usturoi, tocaţi fin
  • 50g seminţe de pin
  • 85 g de parmezan, dat prin râzătoare
  • 6-8 felii de pancetta, tocate
  • 1 ciabatta mică, din care se obţin 280 g de pesmet
  • 4 linguri de pătrunjel tocat
  • 1 lingură de rozmarin tocat fin
  • coaja de la 1 lămâie, dată prin răzătoarea mică
  • 2 ouă bătute

pentru usturoi:

  • 3 căpăţâni de usturoi, tăiate în jumătate pe orizontală
  • 1 lămâie, tăiată în 6 felii

pentru sos:

  • 4 linguriţe de făină obişnuită
  • 175 ml de Marsala demidulce
  • 850 ml supă de curcan sau de pui

 

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 190″ C/ gaz 5. Se clăteşte curcanul, apoi se usucă cu şervete de bucătărie. Se cântăreşte pentru a se calcula timpul de coacere, considerând 20 de minute per kilogram, plus 70 de minute (sau 90 de minute, atunci când se coace o coroană mai grea de 4kg).

Se pune curcanul pe o suprafaţă plană, se unge uşor pe toate părţile cu ulei de măsline şi se condimentează cu piper.

Se aşază feliile de pancetta sau kaizer pe curcan, suprapunându-le câte puţin, astfel încât să fie acoperit în totalitate. Se îndeasă feliile sub curcan pentru fixarea lor.

Se înfig fire de rozmarin între felii, din loc în loc. Se condimentează cu piper. Se leagă coroana de jur-împrejur în două-trei locuri cu sfoară de la măcelărie, ca să-şi păstreze forma.

Se pun feliile de ceapă în mijlocul unei tăvi şi se aşază coroana deasupra. Se acoperă lejer cu folie de aluminiu, apoi se coace conform calculelor făcute de tine.

Prepară umplutura. Se încing trei linguri de ulei într-o tigaie mare. Se răstoarnă ceapa şi usturoiul în tigaie şi se prăjesc cinci-opt minute, până se înmoaie şi încep să prindă o culoare aurie. Se împinge ceapa într-o parte a tigăii, se adaugă seminţele de pin şi se călesc un minut, amestecând seminţele până devin aurii. Se ia de pe foc şi se răceşte uşor.

Se adaugă uleiul rămas, aproape tot parmezanul (se mai păstrează o mână) şi restul de ingrediente pentru umplutură.

Cu 30 de minute înainte de încheierea timpului de coacere, se scoate curcanul din cuptor şi se creşte temperatura la 200° C/ gaz 6. Dacă se coc şi cartofi, acum e momentul să fie puşi în cuptor.

Coace usturoiul. Se scoate folia, se aşază jumătăţile de usturoi şi feliile de lămâie. Se condimentează cu sare şi piper. Se întinde umplutura cu lingura (nu se îngrămădeşte) pe fundul unui vas termorezistent, uns cu ulei, se stropeşte cu un pic de ulei de măsline, se presară cu parmezanul rămas, apoi se aşază hârtie de copt deasupra. Se dă deoparte.

In jurul curcanului, apoi se stropesc cu zeama din tavă. Se lasă la cuptor pentru ultimele 30 de minute. Pentru a testa dacă curcanul e făcut, se înţeapă cea mai groasă porţiune a coroanei cu o scobitoare – zeama ar trebui să fie limpede, nu roz. Dacă e roz, se mai lasă la cuptor, verificându-l din 10 în 10 minute.

Se scot curcanul, usturoiul şi amestecul de lămâie din cuptor, se mută pe un platou fierbinte pentru servit şi se lasă să se odihnească, acoperit lejer cu folie de aluminiu, 30 de minute înainte de servire, între timp, se creşte temperatura cuptorului la 220° C/ gaz 7.

Se pune umplutura în cuptor şi se coace 20 de minute, apoi se scoate hârtia şi se mai coace cinci minute, până ce devine aurie.

Prepară sosul. Se toarnă grăsimea în exces din tavă, dar se păstrează zeama şi ceapa. Se amestecă cu zeama tot ce s-a lipit de fundul tigăii. Se dă tava la foc mediu, se adaugă făina şi se căleşte, amestecând continuu, două minute.

Se toarnă vinul şi se fierbe uşor două minute. Se toarnă supa, se aduce la fierbere; se fierbe uşor 5-10 minute sau până scade la consistenţa dorită. Se condimentează cu piper, după preferinţe.

Se strecoară sosul într-o tigaie, se încălzeşte, apoi se toarnă într-o carafă. Se serveşte curcanul ornat cu fire de rozmarin, înconjurat de usturoi copt şi de lămâie, însoţit de sos şi de umplutură

Coroană de curcan în stil italian

Coroană de curcan în stil italian

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.