Coquelet la cuptor

Printeaza

Coquelet la cuptor din: coquelet, lapte batut, lamaie, usturoi, miere, mustar, cimbru, ulei de masline, otet de vin rosu, valeriana, maioneza, malai, parmezan, rozmarin, ulei.

Ingrediente: Coquelet_la_cuptor

  • 1 coquelet, de circa 1/2kg
  • 150ml de lapte bătut
  • 1/2 lămâie, coaja rasă, apoi tăiată în sferturi
  • 1 căţel de usturoi, zdrobit
  • 1 linquriţă de miere
  • 1 linguriţă de muştar cu boabe
  • 3 fire de cimbru
  • puţin ulei de măsline
  • 1 linguriţă de oţet din vin roşu
  • 1 mână mică de valeriană
  • maioneză, pentru servit

Ingrediente pentru chips-uri:

  • 50g de mălai
  • 1 lingură de parmezan ras
  • 1 fir de rozmarin, frunzele desprinse de tulpini şi tocate fin
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Cu o zi înainte, scoate puiul din ambalaj, tăind sfoara cu care este legat şi pune-l într-o pungă alimentară mare sau un vas ceramic. Combină laptele bătut, coaja rasă de lămâie, jumătate din cantitatea de usturoi (păstrează cealaltă jumătate pentru chipsurile de mămăligă), mierea, muştarul, frunzele de la 1 fir de cimbru, un praf mic de sare şi piper negru proaspăt măcinat, pentru a face o marinadă.

Toarn-o în punga alimentară, apoi sigileaz-o şi apasă pe ea pentru ca puiul să se acopere de marinadă- dacă foloseşti un vas ceramic, tăvăleşte carnea prin marinadă, apoi acoper-o cu folie alimentară. Ţine carnea la frigider peste noapte.

Pentru a face chipsurile de mămăligă, tapetează cu folie alimentară o tavă de chec. Fierbe mămăliga conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi încorporează parmezanul, usturoiul rămas, rozmarinul şi asezonează bine.

Transferă mămăliga în tavă, întinde-o şi uniformizeaz-o la suprafaţă. Las-o să se răcească, apoi acoper-o şi tine-o la frigider cel puţin 30 de minute (poate fi lăsată şi peste noapte).

Incinge cuptorul la 200°C. Scoate puiul din marinadă şi aşază-l într-o tavă de copt. Umple-l cu sferturile de lămâie şi cu firele de cimbru rămase. Stropeşte-l cu ulei, asezonează-l şi leagă-i pulpele inferioare, la capete, cu sfoară.

Coace 135-40 de minute, stropindu-l din când în când cu zeama strânsă în tavă. Intre timp, răstoarnă mămăliga rece pe un tocător şi tai-o în bastoane groase – ar trebui să obţii 10 bucăti. Incinge jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie mare, pune în ea o parte dintre chipsurile de mămăligă şi prăjeşte-le, întorcându-le ocazional, până când devin crocante.

Transferă-le pe o farfurie pe care ai întins un şervet de hârtie. Repetă paşii cu celelalte chipsuri, adăugând ulei, dacă e nevoie. Transferă-le pe toate într-o tavă de copt. Scoate puiul din cuptor şi lasă-l să se odihnească în tavă 20 de minute. Intre timp, menţine chipsurile calde la cuptor, în tavă.

Trece printr-o sită zeama strânsă în tava în care a fost puiul şi toarn-o într-o crăticioară. Indepărtează stratul de grăsime de la suprafaţă, apoi dă-o în clocot. Adaugă oţetul din vin roşu, încălzeşte-l, gustă sosul să vezi dacă mai are nevoie de sare şi piper, apoi transfară-l într-o sosieră.

Presară sare peste chipsurile de mămăligă. Serveşte puiul pe un platou, alături de valeriană şi de chipsuri, cu sosul pentru friptură şi cu nişte maioneză în care să înmoi chipsurile.

Coquelet la cuptor

Coquelet_la_cuptor

Pofta buna!

1 comentariu

  1. imi place reteta asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.