Ciuperci la cuptor cu piure şi sos de cimbru

Printeaza

O reteta de ciuperci la cuptor cu piure si sos de cimbru din: cartofi, unt, ciuperci, ulei de masline, ceapa, faina, bere, branza cheddar, mustar, oua, ulei extravirgin de rapita, frunze de cimbru, faina, vin alb, supa de legume si marimite.

Ingrediente:Ciuperci la cuptor cu piure şi sos de cimbru

pentru piure:

  • 1 kg de cartofi, taiati in bucati mari
  • 25  de unt
  • 100 ml lapte

pentru ciuperci:

  • 4 ciuperci mari, fara codite
  • ulei de masline, pentru uns
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 1 lingura de faina
  • 75 de bere
  • 140 g branza Cheddar, rasa
  • 1 lingurita de mustar
  • 2 oua, batute

pentru sos:

  • 2 linguri ulei extravirgin de rapita sau de masline
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 2 lingurite frunze de cimbru, plus extra pentru servit
  • 2 linguri de faina
  • 125 ml de vin alb
  • 300 ml supa de legume
  • 1/2 lingurita de marimite

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200C/gaz 6/ Intr-o cratita mare se pune la fiert apa cu sare. Se fierb cartofii pana se inmoaie, aproximativ 15-20 de minute. Se scurg, se pun din nou in cratita, la foc mic.Se adauga untul si laptele si se paseaza pana se obtine un piure fin. Se ia de pe foc, se asezoneaza si se pastreaza cald.

Intre timp, se ung ciupercile cu unt, din belsug. Se pun intr-o tava, cu alaria in sus, se coc 15 minute si apoi se scot din cuptor. Pentru sosul de branza, se topeste untul intr-o craticioara, la foc mediu si se caleste ceapa 10-15 minute pana se inmoaie si devine translucida.

Se adauga faina si se mai lasa un minut. Se da focul mai mic, se adauga berea, branza, mustarul, se asezoneaza si se amesteca pana se topeste branza.

Se adauga ouale si se amesteca constant, aproximativ cinci minute, pana cand compoziti se ingroasa. Nu trebuie tinut prea mult pe foc pentru ca vei obtine un fel de jumari. Se pune cate o lingura din aceasta compozitie in fiecare ciuperci si se lasa deoparte.

Pentru prepararea sosul, se incalzeste uleiul intr-o craticioara, la foc mediu si se caleste ceapa 10-15 minute pana se inmaoie si devine translucida. Se adauga faina si se mai lasa doua minute pe foc, amestecand continuu. Se adauga vinul, supa de legume, marimite si se amesteca pana se ingroasa. Se fierbe aproximativ cinci minute.

Chiar înainte de a servi, se setează cuptorul pe funcţia de grill la intensitate mare. Se aşază ciupercile sub grill şi se coc câteva minute până când sosul de brânză devine aerat şi rumen. Se reîncălzeşte piureul dacă e nevoie şi se pune câte o lingură pe fiecare farfurie, alături de câte o ciupercă. Se pune sos pe lângă şi peste piure, se presară cu cimbru şi se serveşte.

Ciuperci la cuptor cu piure şi sos de cimbru

Ciuperci la cuptor cu piure şi sos de cimbru

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.