Chiftelute cu sos (marinate)

Printeaza

Chiftelute cu sos (marinate) 

Ingrediente:Chiftelute cu sos (marinate)

  • 700 g carne
  • 50 g grăsime de Ia rinichi
  • miez de paine
  • sare
  • piper
  • 2 ouă
  • 1 lingură bulion de carne sau apă rece pentru tocătură
  • piper (boabe)
  • 1 foaie de dafin
  • 2 boabe ienibahar
  • 2 ardei graşi
  • 750 g roşii
  • lămaic sau oţet
  • 2 cepe
  • făină
  • bulion de carne

Mod de preparare:

Dăm carnea şi grăsimea de două ori prin maşină. Adăugăm miez de paine albă din ajun, muiat în lapte, ouă, sare şi pi­per. Turnăm zeamă de carne sau apă rece. Frămantăm bine totul cu mana sau cu o lingură de lemn. Apoi facem coco­loaşe de mărimea unei nuci mici şi le tă­vălim prin făină albă. Dăm întai chifteluţelor o formă sferică, apoi le turtim şi le aşezăm pe un fund.

Prăjim chifteluţele în grăsime multă, pe amîndouă părţile şi le aşezăm pe o farfurie.

Dacă grăsimea s-a înnegrit nu o mai folosim. Dacă nu s-a înnegrit, scurgem partea limpede într-un vas, ştergem ti­gaia cu hîrtie groasă, curată, şi turnăm grăsimea înapoi în tigaie. Tăiem mărunt ceapa şi o prăjim în grăsime, la foc viu. Cînd ceapa s-a făcut aurie, stingem cu zeamă de carne sau cu apă fierbinte şi lăsăm să se moaie ceapa. Dacă este încă tare, adăugăm apă sau zeamă de carne. Cand ceapa s-a muiat, o dăm prin strecu­rătoare sau prin sită, apoi turnăm so­sul într-o cratiţă şi, cand fierbe, punem chifteluţele. Ele nu trebuie să fiarbă mult cu sosul, ca să nu-şi piardă culoarea. Adăugăm boabe de piper, foi de dafin, ienibahar (după gust). Vara putem adăuga la sos ardei graşi, tăiaţi ca tăiţeii, în şu­viţe 1/4 cm, spălaţi şi prăjiţi puţin în unt sau în grăsime.

Adăugăm apoi sos de roşii pregătit mai înainte: rupem roşii rotunde, căr­noase (din care păstrăm şi pentru prăjit) în 2-3 bucăţi, le sărăm şi le punem la fiert, descoperite, în zeama lor.

Infierbîntăm grăsime într-o tigaie smăl­ţuită, punem roşiile păstrate şi tăiate în feliuţe, presărăm puţin zahăr, sare şi le prăjim uşor (mai mult să se moaie decît să se prăjească). Cînd scade zeama, stin­gem cu zeama roşiilor fierte şi lăsăm să mai dea un clocot. Strecurăm apoi toate roşiile prin sită sau prin strecurătoare, iar bulionul obţinut îl turnăm peste chifteluţe, fierbîndu-le pană scad. Potrivim sarea.

La sfîrşit adăugăm feliuţe de lămaie fără samburi sau oţet şi lăsăm să mai dea cîteva clocote. Tragem mîncarea la un colţ de aragaz, gustăm şi potrivim de acru.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.