Ceapa – beneficii si proprietati medicinale

Printeaza

Ceapa – beneficii si proprietati medicinale. Ceapa (Allium cepa) este o legumă rădăcinoasă care face parte din familia Amaryllidaceae. Ea este folosită pe scară largă în bucătărie pentru aroma și gustul său caracteristice, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Proprietăţi:

e bogată în uleiuri eterice puternic mirositoare, acizi, vitamine. Are un conţinut ridicat de sulf (cel care te face să plângi când o cureţi), ceea ce stimulează metabolismul şi transformă consumul de ceapă într-un scut împotriva cancerului. Are efecte antioxidante şi ajută la neutralizarea colesterolului. Are proprietăţi antiinflamatorii şi descongestionează tractul respirator.

Cum se ia: 2-3 linguriţe de sirop, de trei ori pe zi, în cure de câte 2-3 săptămâni.

Alte boli tratate cu…

… sirop: luat ca mai sus, siropul de ceapă este un remediu util în tratamentul bronşitelor alergice şi tabagice.

… ceapă crudă: pe termen lung, consumul acesteia e de ajutor îm¬potriva osteoporozei şi diabetului.

… vin: pui 150 g de ceapă tocată foarte mărunt într-un borcan de 1l. Adaugi 100 g de miere şi umpli borcanul cu un vin bun. Laşi două săptămâni la macerat, strecori şi iei câte 1-4 linguri pe zi. Te apără de infecţii şi creşte imunitatea.

Contraindicaţii: ciroză, bilă leneşă.

Incearca un Suc de ceapa

Ceapa – beneficii si proprietati medicinale

Ceapa conține compuși antioxidanți precum quercetina, sulfura de dialil și antocianine, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și riscul de boli cronice.

Conținutul ridicat de vitamina C și compuși sulfurici din ceapă poate sprijini sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Consumul regulat de ceapă poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, reducerii nivelului de colesterol și prevenirea formării cheagurilor de sânge, reducând astfel riscul de boli de inimă.

Quercetina și alte compuși prezenți în ceapă au proprietăți antiinflamatorii, putând ajuta în ameliorarea inflamațiilor cronice din corp.

Ceapa conține sulful organic MSM (metilsulfonilmetan), care poate contribui la menținerea sănătății articulațiilor și oaselor.

Fibrele și compușii prebiotici din ceapă pot susține sănătatea digestivă, stimulând creșterea bacteriilor benefice în intestin.

Retete cu ceapa:

retete

Hot Dog cu bacon și ceapă caramelizată

Hot Dog cu bacon și ceapă caramelizată din: carnati de hot dog, bacon, ceapa, unt, sare, piper, sosuri.  Această rețetă de hot dog cu bacon și ceapă caramelizată oferă o combinație delicioasă între dulcețea cepei caramelizate și crocăntătura baconului, completată de gustul clasic al cârnaților de hot dog. Este o opțiune potrivită pentru o cină […]

retete

Plăcintă cu brânză, mărar şi ceapă

Plăcintă cu brânză, mărar şi ceapă din: faina alba, drojdie, sare de mare, ulei de masline, apa calduta, branza sarata, ceapa verde, marar.   Ingrediente:  400 g făină albă 20 g drojdie proaspătă 1 linguriţă sare de mare 50 ml ulei de măsline 300 ml apă călduţă 1 kg brânză sărată 1 legătură ceapă verde […]

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.