Ceai de galbenele

Printeaza

Ceai de galbenele: Gălbenelele (Calendula officinalis-fam. Compositae) . Galbenelele, cunoscute științific sub numele de Calendula officinalis, sunt una dintre cele mai populare plante în medicina tradițională și grădinărit.

Descriere

Creşte pe terenuri necultivate la marginea drumurilor, pe lângă garduri, de la câmpie până la zona montană. Gălbenelele sunt cultivate prin grădini pentru florile lor galben-portocalii, fiind cunoscute ca filimică, călinică, ochi galbeni, roşioară sau rujulită.

Conţin: saponozide triterpenice, carotinoide dintre care licopina, alfa şi beta-caroten, luteina, xantofila, flavoxantina, flavonoizi şi glicozizi flavonici, ulei volatil, substanţe amare, gumirezine, esteri colesterici ai acizilor laurir, miristic, palmitic şi margaric; vitamina C şi substanţe proteice.Ceai_de_galbenele

Utilizare

Intern. Sedativ, antiinflamator gastro-intestinal, colagog şi coleretic, măresc secreţia biliară, cicatrizant prin stimularea circulaţiei sângelui la nivelul ţesuturilor. Se administrează în diskinezii biliare, ulcer gastric şi duodenal, enterocolite.

Intern sub formă de infuzie: 2 linguriţe de flori la 400 ml apă clocotită, înaintea meselor principale. O infuzie mai concentrată se prepară din 3 linguri de flori la 150 ml apă; se beau 3 linguri pe zi.

Pentru reglarea ciclului menstrual se recomandă a se lua, de 3 ori pe zi, 30 picături de tinctură în puţină apă.

Extern: antiinflamator hemoroidal, cicatrizant. In plăgi greu vindecabile, degerături, arsuri, eczeme, acnee şi în Trichomonas vaginalis.

Extern infuzie 10 g flori la 100 ml apă; se foloseşte sub formă de spălături vaginale, ajută la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Sub formă de băi, cataplasme sau tinctură, florile se folosesc ca pansament pentru rănile care se vindecă greu ca ulceraţii, plăgi cu puroi, arsuri, degerături, acnee, eczeme.

Cu amestec de 15 g tinctură şi 100 ml apă fiartă şi răcită se pot face comprese la răni, arsuri, ulceraţii.

Tinctură de gălbenele se obţine prin macerarea a 20 g flori la 100 ml alcool de 70° timp de 8 zile. Compresele cu ceai de gălbenele activează tenurile uscate.

Ceaiul de flori de gălbenele asociat cu muşeţel, sunătoare, mentă şi pătlagină se recomandă în tratarea ulcerului stomacal şi duodenal.

Gălbenelele intră în compoziţia ceaiului gastric şi aromatizantului pentru băi.

 

 

Savurati!

 

 

 


poate iti place si:

Galbenele

Galbenelele: Elixirul Natural pentru o Digestie Armonioasă

Galbenelele: Elixirul Natural pentru o Digestie Armonioasă. Galbenelele, florile aurii ale plantei Calendula officinalis, au fost prețuite secole la rând pentru proprietățile lor vindecătoare. În rândurile ce urmează, vom explora cum aceste flori nu doar colorează grădinile, dar și modul în care ele contribuie la sănătatea digestivă, completând cu rețete care amplifică acest beneficiu. Compoziția […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.