Ceai de ciubotica-cucului

Printeaza

Ciuboţica-Cucului (Primula officinalis) Ceai_de_ciubotica_cucului

Descriere

In lunile de primăvară poienile sunt pline cu florile galbene de ciuboţica-cucului. Această plantă mai este cunoscută şi sub numele de ţâţa-oii, ţâţa-vacii sau de anglicel. Conţine saponozide triterpenice; primulina, acidul prîmulinic A, heterozide generatoare de ulei volatile, flavonoide, amidon.

Utilizare

In scopuri medicinale se folosesc florile şi rădăcinile.

Compoziţia lor chimică este asemănătoare. Atât florile, cât şi rădăcinile au proprietatea de a fluidiza secreţiile bronhice şi de a uşura eliminarea lor. Ceaiul de flori se mai foloseşte în cistite, în tulburări gastro-intestinale şi afecţiuni renale. Are proprietăţi antispastice şi sedative. Ceaiul se prepară prin infuzie. Florile intră în compoziţia ceaiului pectoral, iar rădăcina în compoziţia ceaiului antibronşitic. Frunzele conţin cantităţi mari de vita¬mina C.

Intern: se foloseşte sub formă de infuzie: l-3g % flori sau decoct: l-3g % rădăcină. Pentru a uşura expectoraţia şi calma tusea se iau 3-4 linguri de ceai pe zi.

Extern: sub formă de cataplasme au acţiune calmantă, cicatrizantă şi hemostatică.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.