Ceai de brustur
PrinteazaDescriere
Este cunoscută şi sub denumirea de lipan sau lăptuc. Mai sunt cunoscute două specii de brusture faţă de care prezintă unele deosebiri. De la brusture folosim rădăcina care este bogată în insulină, săruri şi ulei volatile care au acţiune antimicrobiană.
Acţiune
Acţiune farmacodinamică. Hipoglicemiant, creşte diureza, coleretic, sudorific.
Utilizări
Diabet. Ceaiul de brusture scade zahărul din sânge. Diuretic, stimulând funcţiile renale şi cutanate. In bolile digestive reduce calculii biliari. In creşterea părului se foloseşte ceaiul de rădăcină de brusture asociat cu frunze de urzică şi mesteacăn. Se mai foloseşte în acnee şi pentru tenurile seboreice prin aplicare de comprese.
Intern, sub formă de decoct: 2 linguri de rădăcină la 40 ml apă clocotită, se continuă fierberea încă 5 minute, apoi se lasă 15 minute. Lichidul se bea călduţ în 3-4 reprize în decursul unei zile.
Extern. Decoct: 5 linguri de rădăcină la 500 ml apă. Se foloseşte în aplicaţii locale sub formă de comprese.