Ceai de brustur

Printeaza

Brusturul (Arctium lappa) Ceai de Brusture

Descriere

Este cunoscută şi sub denumirea de lipan sau lăptuc. Mai sunt cunoscute două specii de brusture faţă de care prezintă unele deosebiri. De la brusture folosim rădăcina care este bogată în insulină, săruri şi ulei volatile care au acţiune antimicrobiană.

Acţiune

Acţiune farmacodinamică. Hipoglicemiant, creşte diureza, coleretic, sudorific.

Utilizări

Diabet. Ceaiul de brusture scade zahărul din sânge. Diuretic, stimulând funcţiile renale şi cutanate. In bolile digestive reduce calculii biliari. In creşterea părului se foloseşte ceaiul de rădăcină de brusture asociat cu frunze de urzică şi mesteacăn. Se mai foloseşte în acnee şi pentru tenurile seboreice prin aplicare de comprese.

Intern, sub formă de decoct: 2 linguri de rădăcină la 40 ml apă clocotită, se continuă fierberea încă 5 minute, apoi se lasă 15 minute. Lichidul se bea călduţ în 3-4 reprize în decursul unei zile.

Extern. Decoct: 5 linguri de rădăcină la 500 ml apă. Se foloseşte în aplicaţii locale sub formă de comprese.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.