Ce trebuie să ştii despre Postul Paştelui: Semnificaţii, rânduieli şi reţete de post

Printeaza

Ce trebuie să ştii despre Postul Paştelui: Semnificaţii, rânduieli şi reţete de post Postul Paştelui, numit şi Postul Mare, începe luni, 14 martie, şi se încheie sâmbătă, 30 aprilie. Postul Paştelui precede Învierea Domnului şi este cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Dacă vrei să prăznuieşti aşa cum se cuvine Sfintele Paşti, respectă perioada de post şi încearcă pe cât posibil să posteşti atât cu trupul, cât şi cu sufletul şi mintea.

Te-ai întrebat vreodată de ce Postul Paştelui durează 40 de zile şi nu 50 sau mai puţin? Există, pe de o parte, motivul simbolic, potrivit căruia creştinii urmează exemplul Mântuitorului, care a postit 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de a înfrunta cu succes cele trei ispitiri ale diavolului. Pe de altă parte, există şi un motiv spiritual, perioada de 40 de zile fiind nici prea lungă, nici prea scurtă, ci numai bună pentru ca omul să facă un pelerinaj interior, menit să ducă la o reînviere a sufletului, pentru a înfrunta cu succes ispitele din viaţa de zi cu zi.

Dacă ţi-ai propus să ţii Postul Paştelui, pe lângă eliminarea din dietă a preparatelor din carne şi a alcoolului, cu excepţia zilelor cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, încearcă să ţii minte că postul înseamnă să ierţi, să laşi deoparte lăcomia, mândria sau bârfa.

Duminică, 13 martie, ziua care precede intrarea în Postul Paştelui, este numită Duminica iertării sau Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Această zi a primit acest nume pentru a le arăta creştinilor că nimeni nu poate intra în rai dacă nu a făcut pace cu semenii săi. Aşadar, pentru a ţine postul aşa cum se cuvine, se cade să ceri iertare celor cărora le-ai greşit şi să acorzi iertare celor care te-au supărat de-a lungul timpului.

Zile cu dezlegare la ulei şi vin în Postul Paştelui 2016:

19, 20 martie

26, 27 martie

2, 3 aprilie

5 aprilie  Sfintii Mucenici Agatopod si Teodul

9, 10 aprilie

11 aprilie  Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantului Farmutie

12 aprilie † Sfantul Mucenic Sava de la Buzau

14 aprilie † Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

16, 17 aprilie

20 aprilie † Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului

23 aprilie  Sfântul Mucenic Gheorghe (Sâmbăta lui Lazăr – Pomenirea morţilor)

Aşadar, se consumă ulei şi vin în zilele de sâmbătă şi duminică, după Sfânta Liturghie, dar şi în zilele notate cu “cruce roşie” sau “cruce neagră”, dar nu şi în cele care cad în prima şi ultima săptămână a Postului Mare, săptămâni de ajunare şi post aspru.

Zile cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2016:

Vineri, 25 martie † Buna Vestire (În anii în care Buna Vestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la ulei, iar dacă Buna Vestire cade în vinerea sau sâmbăta din această săptămână, se dezleagă numai la vin)

Duminică, 24 aprilie † Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor

Dat fiind că Postul Mare aminteşte de Patimile şi Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, este un post aspru, ţinut cu mâncăruri gătite fără ulei, din legume, fructe şi seminţe.

În prima şi ultima săptămână de post se ajunează şi se mănâncă mai puţin, după cum poate fiecare în parte.

Cum să posteşti corect conform tradiţiei creştine:

În primele două zile, adică zilele de luni şi marţi din prima săptămână a Postului Mare, se recomandă să ţii post complet sau cel puţin ajunare până spre seară, când poţi mânca puţină pâine şi bea apă. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru zilele de luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor.

În ziua de miercuri din Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, când se pot mânca legume fierte fără ulei şi pâine.

În tot restul postului, de luni până vineri se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica, de două ori pe zi, legume fierte cu ulei şi puţin vin. Recomandarea pentru sâmbătă şi duminică se aplică şi în celelalte zile din post cu dezlegare la ulei şi vin.

Articol preluat de aici.

Ţi-am pregătit şi o selecţie de reţete de post delicioase pentru Postul Paştelui, care să te ajute atunci când rămâi în pană de inspiraţie! 

Dovlecei prajiti cu sos

Dovlecei cu margarina

Dovlecei cu margarina din: dovlecei, margarina, patrunjel, sare. Ingrediente: 4-5 dovlecei 100 g margarină 1 legătură de pă­trunjel sare   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă, se spală, se taie bucăţi şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare. După ce au fiert se scurg, se înăbuşă în margar­ină timp de 10 […]

Mancare de dovlecei cu cimbru

Mancare de dovlecei cu cimbru

Mancare de dovlecei cu cimbru din: dovlecei, rosii, ardei, ceapa, ulei, cimbru, marar, sare. Ingrediente: 4 dovlecei 5 roşii 1 ardei  1 ceapă 4 linguri de ulei cimbru mărar sare   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe, se taie în cuburi, se presară cu sare şi se lasă la scurs […]

Tocanita de ceapa

Tocanita de ceapa

Tocanita de ceapa din: ceapa, rosii, morcov, usturoi, marar, ulei, otet, boia, zahar, sare, piper. Ingrediente: 6 cepe 4 roşii 1 morcov 3 căţei de usturoi 1 legă­tură mărar 1 pahar de ulei oţet boia zahăr sare piper   Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie solzişori, se căleşte împreună cu morcovul ras şi […]

Sarmale cu soia

Sarmale cu soia

Sarmale cu soia din: soia, orez, ceapa, pasta de tomate, cartofi, morcovi, ulei, faina, marar, patrunjel, cimbru, sare, piper. Ingrediente: 1 pachet soia mărunţită sau cuburi 1/2 cană orez 3 cepe 3-4 linguri de pastă de tomate 3 cartofi 2 morcovi 150 ml ulei 2-3 linguri făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel cimbru sare […]

Reţete pentru zilele cu dezlegare la peşte:

Peste marinat cu ceapa

Peste marinat cu ceapa

Peste marinat cu ceapa din: peste, ceapa, morcov, cimbru, otet, dafin, zahar, ulei, sare, piper, boabe de mustar. Ingrediente: 2 kg de peşte 1 ceapă 1 morcov 1/2 l oţet cimbru foi de dafin zahăr ulei sare piper boabe de muştar Mod de preparare: Peştele se curăţă de solzi, de aripioare şi de intestine. Se […]

Salata de peste cu legume

Salata de peste cu legume

Salata de peste cu legume din: peste afumat sau sarat, ceapa, castraveti murati, cartofi, varza murata, ardei, gogosar, masline, marar, patrunjel, otet, ulei, sare, piper. Ingrediente: 400 g peşte afumat sau sărat 2 cepe 3 castraveţi muraţi 4 cartofi 1 varză mică murată 2 ardei 1 gogoşar 100 g măsline 1 legătură de mărar şi […]

File de peste cu fasole

File de peste cu fasole

File de peste cu fasole din: fileuri, fasole, rosii, praz, telina, morcovi, dafin, cimbru, lamaie, sare, piper, busuioc. Ingrediente: 4 fileuri 500 g fasole cu boabe mari 2 roşii 1 praz 1 ţelină 2 morcovi frunze de dafin cimbru zeamă de lămâie sare piper busuioc   Mod de preparare: Fasolea se spală în mai multe […]

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.