Ce se intampla cand asociem vinul cu medicamentele?

Printeaza

VinEFECTE INHIBITORII

Unele medicamente au ca efect inhibarea enzimei ALDH, care antreneaza o acumulare de acetaldehida (alcool nemetabolizat complet). De aici, greturi, vome, o roseata a fetei si stari de rau cu senzatie de ameteala. Anumite medicamente au aceasta proprietate, si în special sulfamidele hipoglicemiante utilizate în diabetul „gras” al adultului, unele antifungice prescrise pentru tratarea micozelor si anumite antibiotice (cefalosporine).

Medicul trebuie sa previna pacientul de acest efect secundar neplacut în cazul unui consum simultan de vin si, daca este posibil, sa evite prescrierea acestor medicamente subiectilor alcoolodependenti.

Interferenta medicamentelor cu alcoolul

La bautorul excesiv, evolutia medicamentelor în organism este foarte variabila:

fie ca metabolismul ficatului este activat de necesitatea de a gestiona alcoolul (acetaldehida): în acest caz, medicamentul este mai rapid disponibil si are concentratii mai mari. Riscul este cel al unei intoxicari medicamentoase sau al unei accentuari a efectelor secundare datorate tratamentului (somnolenta de pilda);

fie ca ficatul gestioneaza cu prioritate alcoolul (acetaldehida) si nu poate metaboliza integral medicamentul: concentratia sangvina a principiului activ este în acest caz prea slaba si tratamentul prea putin eficace.
Lista medicamentelor care interfereaza cu alcoolul este lunga si medicul trebuie sa le stie înainte de a le prescrie. Printre aceste medicamente, unele trebuie supravegheate în mod special: antiepilepticele, care sunt adesea prescrise alcoolicilor; tranchilizantele si anxioliticele, ale caror efecte sunt accentuate în cazul consumului de alcool. Riscul major este somnolenta sporita, care poate avea efecte dramatice în cazul conducatorilor auto. Se mai adauga unele tulburari de memorie, ce pot merge pâna la amnezie pe perioada în care subiectul este sub efectul medicamentului

Unele benzodiazepine, luate cu alcool, pot provoca tulburari de comportament (agresivitate, dezinhibitie) care-i fac pe consumatori sa comita diverse delicte, fara sa-si aminteasca ulterior absolut nimic. Luarea acestui tip de medicament se poate asocia cu un gol de memorie complet vreme de mai multe ore (amnezie anterograda).

Asocierea alcool + antihistaminic (prescris pentru tulburari alergice) sau alcool + unele antalgice (prescrise pentru calmarea unei dureri) favorizeaza o somnolenta grava în cazul conducerii auto. Tulburarile apar chiar la o alcoolemie mai mica de 0,5 g/l.

Iata de ce, pentru a evita surprizele neplacute sau accidentele, trebuie sa citim cu atentie prospectul medicamentelor. Formula utilizata în general este: „Unele efecte secundare ale medicamentelor pot fi sporite sau prelungite de consumul de bauturi alcoolice.”

In fine, cafeaua bauta dupa o masa „stropita” cu alcool are mai degraba tendinta sa încetineasca evacuarea gastrica. Alcoolemia va fi mai putin ridicata pe moment, dar va scadea într-un timp mai lung, de unde o mai îndelungata persistenta a efectelor alcoolului. Daca cineva vrea sa conduca automobilul curând dupa o masa de acest fel, e mai bine sa nu bea cafea.

Fostii alcoolici care au devenit abstinenti si care iau medicamente ajutatoare pentru a rezista tentatiei trebuie sa fie foarte prudenti la prescrierea altor medicamente fiindca multe contin alcool. Este în special cazul pentru:

  • unele fortifiante (Acti 5, Activarol, Ascencyl, Debru- myl, Revitalose C 1000, Surelen, Cortine naturelle etc.)
  • unele siropuri pentru tuse (Terpine Gannon etc.)
  • sedative (Euphytose, Passiflorine, Phytocalm etc.)
  • preparate fitoterapice sau homeopatice picaturi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.