Calcan de Dover

Printeaza

Calcan_de_DoverCalcanul de Dover era considerat unul dintre cei mai buni peşti cu corpul plat, tocmai de aceea a ajuns să fie pescuit în exces. Acest calcan are o formă ovală, pe partea superioară a corpului fiind de culoare maro-gri, iar pe cea inferioară alb.

Numele i se trage de la faptul că odinioară, astfel de calcani se găseau din abundenţă în Canalul Mânecii. Această specie trăieşte însă şi în Marea Nordului, în Marea Baltică şi în Oceanul Atlantic.

Calcanul are o aromă foarte delicată, de aceea se bucură de cel mai blând tratament dintre toate speciile de peşte alb. Cel mai bine: este să fie fiert uşor în puţină apă sau la abur.

De obicei se serveşte doar cu puţin unt topit şi cu un strop de suc de lămâie. Dacă se consumă doar fileurile, acestea pot constitui un fel intermediar şi se pot servi într-un sos uşor de smântână cu vin.

Calcanul este un peşte foarte uşor de feliat. Cele două fileuri de pe ambele părţi se trag uşor, începând de la osul dorsal central. Pe vremuri, „rulourile” de calcan erau o specialitatite gastronomică foarte la modă.

Ele se făceau dim file de calcan rulat în jurul unei umpluturi, cel mai adesea formată din ciuperci cu smântână şi condimente.

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.