Bulz (urs)

Printeaza

Bulz din: mamaliga, branza de burduf.

Ingrediente:Bulz (urs)

  • 1 bucată mămăligă fierbinte, moale (cam cât o cană de apă)
  • 1 bucată brânză de burduf cât un măr mai mic

 

Mod de preparare:

Prepararea clasică a bulzului constă în realizarea unei bile din mămăligă în centrul căreia se introduce brânza.

Bulzul astfel obţinut, căruia în unele regiuni i se spune şi „urs”, se pune pe jăratic şi se întoarce pe toate părţile, până ce mămăliga face o crustă crocantă şi rumenă. Este un preparat specific ciobănesc şi, evident, cel mai bun este cel făcut şi mâncat la stână.

In bucătăria modernă, bulzul (ursul) se realizează de dimensiuni mai mici, câte unul de persoană. După formare se pun într-o tavă unsă la cuptor, la foc potrivit, pentru 20-30 de minute.

 

Un alt mod de a prepara brânza de burduf asemănător cu bulzul (ursul) este următorul:
Intr-o tavă (de preferat din sticlă termorezistentă), bine unsă cu unt, se aşază un strat subţire de mămăligă (cam 1 cm). Se pune apoi brânza de burduf sfărâmată, într-un strat uniform, cam de aceeaşi grosime.

Deasupra se modelează un alt strat de mămăligă. La modelarea mămăligii se va folosi o lingură de lemn care se înmoaie continuu în apă pentru a evita lipirea mămăligii pe lingură.

Preparatul trebuie să aibă înălţimea mai mică decât tava (1/2), altfel brânza topită va curge din tavă în cuptor, provocând fum şi un miros greu, de arsură.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.