Budinca de legume cu parmezan
PrinteazaBudinca de legume cu parmezan din: vinete, ardei grasi, ceapa, dovlecel, ulei, rosii, telina, albusuri, parmezan, sare, piper. Alegeţi vinetele tari, grele, cu coajă netedă şi bine coapte. Nu le lăsaţi la temperatura camerei, fiindcă, se amărăsc; se pot păstra o săptămână la frigider. Sunt mai bune vinetele mici, cele mari au seminţe mai mari şi pot fi amare.
- 3 vinete mari
- 10-12 ardei grasi
- 2 cepe
- 1 dovlecel sau 1 zucchini
- 100 ml ulei
- 3 rosii mari
- 1 tija telina
- 4-5 catei de usturoi
- 3 albusuri
- 100 g parmezan sau cascaval
- sare
- piper
Mod de preparare:
Coaceţi vinetele şi ardeii. Curăţaţi ardeii şi tăiaţi-i felii. Curăţaţi vinetele şi tăiaţi-le bucăţi. Tocaţi ceapa mărunt şi căliţi-o în puţin ulei, curăţaţi de coajă şi seminţe roşiile şi tăiaţi-le cubuleţe, iar dovlecelul tăiaţi-1 rondele.
Tocaţi tija de ţelină şi usturoiul, într-un vas termorezistent, aşezaţi un rând de vinete şi ardei, apoi un strat de ceapă, presăraţi usturoi şi ţelină, acoperiţi cu un rând de dovlecei. Potriviţi budinca de sare, piper şi stropiţi cu 3 linguri de ulei.
Lăsaţi vasul la cuptor potrivit cca 30 min. între timp, bateţi albuşurile spumă şi amestecaţi-le cu caşcavalul ras. Când budinca s-a rumenit, scoateţi-o din cuptor, turnaţi albuşul cu caşcaval şi lăsaţi-o la cuptor, la foc iute, încă 5-10 min. O puteţi servi atât caldă, cât şi rece.
Pofta buna!