Brioşe cu ciocolată şi cremă de whisky

Printeaza

Brioşe cu ciocolată şi cremă de whisky din: crema de whisky, ciocolata alba, unt, ciocolata neagra, cafea instant, extract de vanilie, cacao, bicarbonat de sodiu, zahar brun, oua si smantana.

Ingrediente:

  • 100 ml crema de whisky
  • 200 g ciocolata alba, rupta in bucati

pentru pandispan:

  • 100 g unt, plus extra pentru uns
  • 50 g ciocolata neagra, rupta in bucati
  • 2 lingurite de cafea instant amestecata cu 1 lingura de apa clocotita
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 100 g faina
  • 1 lingura de cacao
  • 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 140 g de zahar brun
  • 2 oua mari
  • 85 g iaurt

pentru spuma de ciocolata:

  • 50 g de ciocolata neagra, rupta in bucati
  • 1 ou mare, albusul separat de galbenus
  • 50 g zahar
  • 75 ml de smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Incinge cuptorul la 180°C/gaz4. Unge cu unt 6 vase termorezistente ramekin şi pune câte un disc de hârtie de copt pe fundul fiecăreia.

Pentru pandişpan, pune untul, ciocolata şi cafeaua la bain-marie. încăbeşte-le treptat, până se topesc ingredientele, adaugă.vanilia şi amestecă totul până se omogenizează.

Lasă deoparte să se răcească puţin. Cerne făina, cacaua şi bicarbonatul într-un alt bol, apoi presară zahărul.

Combină ouăle cu iaurtul într-un castron.

Adaugă peste ingredentele uscate amestecul de ciocolata şi pe cel de iaurt, apoi mixează cu ajutorul unei spatule până când dispar eventualele cocoloaşe, împarte compoziţia între cele 6 forme, aşază-le pe o tavă de copt şi pune-le în cuptor, pe rândul din mijloc, timp de 30 de minute.

Brioşele sunt gata când o scobitoare înfiptă în pandişpai iese curată.

Lasă-le să se odihnească 10 minute, apoi transferă-le pe un grătar de prăjituri şi lasă-le să se răcească complet.

Cât timp se răcesc brioşele, pregăteşte spuma. Topeşte ciocolata într-un vas mic la bain-marie.

Las-o să se răcească 5 minute, apoi încorporează gălbenuşul. Bate într-un alt bol albuşul până obţii o consistenţă fermă, adaugă zahărul şi continuă să mixezi până când devine o bezea lucioasă şi groasă.

Pune smântână într-un al treilea vas şi bate-o, până când se formează frişca. Adaug-o peste ciocolată şi omogenizează compoziţia.

Incorporează albuşul bătut şi, cu ajutorul unei linguri de metal, amestecă bine.

Lasă compoziţia să se răcorească înainte de a o folosi.

Tapetează fiecare vas cu folie alimentară. Indepărtează vârful fiecărui pandişpan cu un cuţit mic, zimţat, pentru a obţine o suprafaţă plană. Taie cu grijă fiecare pandişpan în 2-3 straturi.

Reasamblează brioşele însiropând fiecare felie cu lichior şi alternând straturile cu spuma de ciocolată.

Acoperă fiecare pandişpan cu folia alimentară care trece de marginea vaselor şi presează-l uşor.

Lasă-le la rece cel puţin 3 ore sau până la 2 zile, înainte de a le servi.

Topeşte ciocolata albă la baim-marie. Răstoarnă fiecare brioşă şi îndepărtează folia.

Toarnă câte un pic de ciocolată albă şi lasă să se prelingă pe margini. Ornează cu dupa preferinta.

Lasă ciocolata albă să se aşeze cu 2o de minute înainte de servire.

 

Brioşe cu ciocolată şi cremă de whisky

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.