Borsuri si ciorbe

Printeaza

Va prezentam o serie de 3 retete: ciorba cu varza alba si pui, ciorba taraneasca cu zeama de lamaie si bors de curcan.

Ciorba cu varza alba si pui

O reteta delicioasa de ciorba de varza alba si pui din: varza alba, piept de pui, rosii, telina, morcov, ardei gras, pasta de tomate, ceapa, orez, ulei, leustean, matat, sare, piper, smantana si iaurt.

Ingrediente:Borsuri si ciorbe

  • ½ de varza alba
  • 2 piepturi de pui
  • 5 rosii
  • ¼ telina
  • 1 morcov
  • 2 ardei grasi rosii
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • 1 ceapa
  • 50 g orez
  • 50 ml ulei
  • leustean
  • 3 fire de marar
  • sare
  • piper
  • smantană
  • iaurt gras

Mod de preparare:

Se spala varza, se taie in fasii mai groase si se pune intr-un castron. Se dezoseaza piepturile de pui se taie in cuburi si se pun intr-un castron. Se curate telina si morcovul de coaja, se spala, se dau pe razatoarea cu ochiuri mari si se pun pe o farfurie.

Se pune la calit intr-o tigaie ceapa curatata de foi si tocata marunt. Se lasa la foc mic pana cand devine sticloasa, se adauga orezul, pasta de tomate si rosiile oparite, curatate de pielita si tocate marunt.

Se pun la fiert 2 litri de apa cu o lingura de sare si se lasa sa dea in clocot. Se adauga legumele si orezul calit, varza, sarea si piperul. Cand varza este aproape fiarta se pun cuburile de pui, borsul si jumatate de verdeata tocata.

Se fierbe inca 10 minute, se opreste focul si se presara restul de verdeata. Se serveste fierbinte, cu smantana sau iaurt gras alaturi de un paharel de tuica.

Ciorbă ţăranească cu zeamă de lamaie

O reteta simpla de ciorba taraneasca din: cartofi, dovlecel, ardei gras, gogosare, ceapa, morcovi, rosii, frunze de varza, leustean, patrunjel, telina, ulei si zeama de lamaie.

Ingrediente:Ciorbă ţăranească cu zeamă de lamaie

  • 2 cartofi
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei gras
  • 1 gogoşar
  • 1 telina mică
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1-2 roşii
  • 2-3 frunze de varză
  • 1 legătură de leuştean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 frunze de ţelina
  • 1 lingură de ulei
  • sare
  • zeama de la 2-3 lămâi

Preparare:

Se curăţă şi se spală toate legumele şi zarzavaturile şi se pregătesc pentru ciorbă. Ceapa se taie solzişori, cartofii cubuleţe, iar morcovii rondele. Ţelina se dă prin răzătoarea mare, ardeiul şi gogoşarul se toacă cubuleţe mici iar dovlecelul se taie bucăţi mai mari.

Pătrunjelul se toacă mărunt, la fel şi leuşteanul şi frunzele de ţelină. Frunzele de varză se taie fâşii subţiri. După ce s-au pregătit toate legumele, se pun într-o oală cu apă, ulei şi sare după gust.

Se lasă să fiarbă, iar spre sfârşit se pun roşiile decojite şi tăiate şi zeama de lămâie şi se mai lasă să dea în 2-3 clocote. In ciorba se pune verdeata atunci când se serveşte, iar dacă preferaţi puteţi să-i adăugaţi şi puţină smântână.

Bors de curcan

O reteta delicioasa de bors de curcan, morcovi, fasole verde, ceapa, fidea, telina, mazare, pastarnac, leustean verde, sare, unt.Bors de curcan

Ingrediente:

  • 2 aripi de curcan
  • 2 morcovi
  • 1 mâni de fasole verde
  • 1 ceapă
  • 2 pumni de fidea subţire
  • 1 ţelină mică
  • 1 ceaşcă de mazăre verde
  • 1 păstârnac
  • bors
  • leuştean verde
  • sare
  • unt

Mod de preparare:

Curăţă şi taie legumele cubu­leţe. Pune-le la înăbuşit în unt cu puţină sare. Adaugă şi carnea de curcan. Las-o câteva minute, să-şi schimbe culoarea.

Adaugă apă, cam 2-2.30h , şi lasă la foc mic până se fierbe carnea. Adaugă fideaua şi mai lasă 5 minute.Scoate carnea, taie-o bucă­ţele şi pune-o la loc. Adaugă borşul, mai lasă două clocote. Serveşte cu leuştean tocat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.