Beţigaşe cu parmezan

Printeaza

O reteta simpla de betigase cu parmezan din: faina alba, parmezan, rozmarin, piper, drojdie, gris si ulei de masline. Se crede că rozmarinul calmează durerile cauzate de stări de nervozitate şi este bogat în compuşi anticancerigeni, cum ar fi carnozol, rozmanol şi mai multe flavonoide.

Substanţele auxiliare anticancerigene – cineole, geraniole şi pineni – contribuie la stagnarea creşterii tumorilor canceroase. Rozmarinul este foarte aromat, deci trebuie adăugat cu măsură în preparate.

Ingrediente:Beţigaşe cu parmezan

  • 425 g făină albă
  • 100 g parmezan proaspăt ras
  • 2 linguriţe rozmarin verde tocat sau 1/2 linguriţă rozmarin uscat
  • 1 linguriţă piper
  • 1 linguriţă drojdie uscată
  • 300 ml apă călduţă
  • 4 linguri griş sau mălai grişat
  • 1 linguriţă ulei de măsline

 

Mod de preparare:

Se amestecă într-un castron mare 140 g de făină cu parmezanul, rozmarinul, piperul şi drojdia. Se adaugă apa şi se amestecă. Se adaugă 175 g de făină şi se formează un aluat moale. Se presară restul de făină pe o masă. Se răstoarnă aluatul pe masă şi se frământă aproximativ 10 minute sau până când se omogenizează şi devine elastic, presărând făină să nu se lipească.

Se împarte aluatul în două părţi egale. Se acoperă cu un şervet umed şi se lasă să se odihnească 10 minute.  Se taie două coli de hârtie pentru copt de 40 x 30 cm şi se presară pe fiecare câte o lingură de griş. Se întind bucăţile de aluat pe hârtie, formându-se două dreptunghiuri de 25 x 15 cm.

Se ung cu ulei şi se acoperă cu şervete umede. Se lasă la crescut la cald aproximativ 30 de minute sau până când îşi dublează volumul.

Se încinge cuptorul la 200°C (poziţia 6). Se tapetează patru tăvi cu hârtie pentru copt şi se presară restul de griş. Se pune una dintre bucăţile de cocă în frigider. Se taie cealaltă bucată în 20 de fâşii egale. Se apucă fiecare fâşie de capete şi se răsuceşte şi întinde până când are aproximativ 30 cm lungime. Se aşază fâşiile răsucite la 2,5 cm distanţă una de alta în tăvi. Se lasă la crescut, fără să se acopere, 10 minute.

Se ung fâşiile de aluat cu puţin ulei de măsline. Se coc 10 minute. Se scot beţigaşele din cuptor şi se ung din nou cu o linguriţă de ulei de măsline. Se mai coc 8 minute sau până când se rumenesc şi prind crustă. Se scoate tava şi se pune să se răcească pe un suport de sârmă. Se repetă operaţia pentru cealaltă bucată de aluat.

Variante: Se pun în aluat nuci măcinate foarte fin. Se foloseşte un amestec de parmezan si altă brânză aromată, de ex. Pecorino.

Beţigaşe cu parmezan

Beţigaşe cu parmezan

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.