Aluat sfaramicios

Printeaza

Aluat sfaramicios din: faina, unt, smantana, galbenusuri, zahar, sare.

Aluat sfaramicios

Ingrediente:

  • 400 g făină
  • 200 g unt
  • 100 g smîntînă
  • 3 gălbe­nuşuri
  • zahăr
  • sare

 

Mod de preparare:

Turnăm pe masă făina de grîu, facem în mijlocul ei o adîncitură în care punem smîntînă, gălbenuşurile şi sare după gust. Cu un cuţit amestecăm întîi gălbenuşu­rile cu smîntînă şi pe urmă cu făina.

Cînd gălbenuşurile şi smîntînă se unesc bine cu făina, căpătînd un aluat foarte moale, punem în el o bucată de unt. Amestecăm la început cu aluatul, apoi cu restul de făină.

Frămîntăm bine de tot, ca alua­tul să nu aibă cocoloaşe, iar dacă îl tăiem cu un cuţit, să nu se lipească de lama cuţitului. Dăm aluatul pentru 1/2 oră la rece.

Cu cît se frămîntă mai repede acest aluat, cu atît iese mai fin şi mai sfărî- micios. Punem untul totdeauna rece şi în bucăţi, deoarece aluatul cu unt topit de­vine gras şi se rupe uşor.

Foaia de aluat sfărîmicios se presară numai cu făină şi nu se unge cu unt.

Dacă punem în aluat o cantitate prea mare de unt, dacă îl frămîntăm prea mult. şi îl preparăm într-un loc cald, el devine gras, rupîndu-se uşor şi căpătînd un as­pect urît totuşi îl putem drege adăugind puţină apă sau lapte rece şi frămîntîndu-1.

Dacă punem unt sau smîntînă în can­titate prea mică şi aluatul se întăreşte, îl dregem, adăugînd o lingură de smîn­tînă şi frămîntînd puţin.

 

Pofta buna!

Incoming search terms:

  • aluat sfaramicios
  • aluat faramicios
  • blat sfaramicios

1 comentariu

  1. Nu mi-a iesit aluatul asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.