Aluat frantuzesc

Printeaza

Aluat frantuzesc

Ingrediente:Aluat frantuzesc

  • 400 g făină
  • 400 g unt
  • 1 pahar apă
  • sare

 

Mod de preparare:

Lucrăm la rece. Alegem făină de ca­litate superioară, bine uscată. O cernem pe masa de aluat. Facem la mi loc o adîn­citură în care turnăm, încet, un pahar de apă, adăugăm sare. Luăm un cuţit şi amestecăm atent făina cu apa, pînă că­pătăm un aluat de grosimea smîntînii.

Atunci începem să-1 frămîntăm cu mîi­nile, pînă ce toată făina intră în aluat. Tăiem aluatul ca să vedem dacă nu are cocoloaşe şi dacă nu se lipeşte de cuţit.

Cînd aluatul este bine frămîntat, fără cocoloaşe şi de consistenţă uniformă, îl lăsăm la rece 1/2oră, acoperindu-1 cu un prosop. Dacă nu este bine frămîntat, îl lucrăm din nou.

In timp ce aluatul se răceşte şi se odih­neşte pentru ca făina să se îmbibe cu apă, spălăm untul în apă rece, îl învelim într-un şervet şi îl ducem la rece ca să se întărească bine.

Cînd aluatul şi untul s-au răcit, adică s-au întărit, întindem o foaie rotundă, groasă de un deget, şi în mijlocul ei pu­nem untul în strat mai subţire decît gro­simea foii. Lăsăm marginile neunse de jur împrejur.Adunăm apoi aluatul din patru părţi spre mijloc, în formă de plăcintă şi îl întindem pînă ajunge ca o foaie groasă de jumătate de deget. Presărăm foarte puţină făină.

Păturim foaia, potrivindu-i marginile cu sucitorul, şi o ducem la rece pentru 10 minute.

Apoi întindem foaia din nou, o păturim şi o ducem la rece 20 minute. întindem astfel aluatul de 6 ori. Peste 20 minute aducem aluatul de la rece şi îl întindem a 7-a oară (şi ultima), dîndu-i grosimea cuvenită.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.