Reteta alivenci

Printeaza

Reteta alivenci

Ingrediente:Reteta alivenci

  • 500 g brînză de vacă
  • 6 linguri smîntînă
  • 2 linguri mălai
  • 2 linguri făină
  • 50 g unt
  • 6 ouă
  • sare

Mod de preparare:

Punem brînză de vacă într-un tifon sau într-o pînză şi o aşezăm între două scîndurele, cu o greutate deasupra, ca să se scurgă bine zerul.

Cu 2-3 ore înainte de a prepara alivencile, punem smîntîna într-un şervet şi cu totul într-o farfurie plină cu mălai.

Dăm prin sită brînză scursă şi o ames­tecăm cu untul şi cu smîntîna. Adăugăm gălbenuşurile, sarea şi amestecăm din nou. Această comppziţie se pregăteşte mai dinainte.

Lăsăm la o parte albuşurile, făina şi mălaiul.

Cu o jumătate de oră înainte de a servi la masă, batem spumă albuşul şi îl ames­tecăm cu compoziţia, uşor ca să nu cadă spuma.

Presărăm mălaiul şi făina încetul cu încetul, amestecînd cu lonăţica sau cu lingura, uşor, ca la tort.

Unqem cu unt topit un vas de sticlă rezistentă la foc sau o tavă, în special de jur împrejur marginile fundului, deoa­rece acolo se prinde de obicei compozi­ţia (forma trebuie pregătită dinainte). Turnăm comoozitia şi o coacem la cup­tor. Cînd scoatem forma din cuptor, o înfăşurăm cu un şervet ud, pentru ca alivencile să iasă uşor din formă.

Se servesc calde înaintea mesei, cu smîntînă proaspătă.

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Alivenciul este un preparat moldovenesc?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.