Alimente bogate in fier

Printeaza

Alimente bogate in fierDesi prezent intr-un procent foarte mic in organism (0,005% din greutatea corporala), fierul este indispensabil in transportul oxigenului in organism, precum si in respiratia celulara. Carenta de fier poate sta la baza unor forme severe de anemie, de aceea este recomandat sa prevenim aceasta carenta consumand alimente bogate in fier cel putin o data pe saptamana.

Fierul ajuta si in procesul de scadere in greutate, intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Din acest motiv, dietele care promoveaza infometarea nu functioneaza: daca nu se consuma alimente bogate in fier, nu se pierde grasimea, ci doar se modifica masa musculara.

Descoperiti in randurile care urmeaza cum se absoarbe fierul in organism, ce alimente contin fier, ce consecinte are carenta de fier asupra sanatatii.

Absorbtia fierului in organism

Fierul din alimente este absorbit diferit in organism, in functie de tipul de aliment de la care provine. Fierul heminic se gaseste in carne, peste si fructe de mare. Acesta este destul de bine asimilat in organism. Fierul nonheminic, provenit din vegetale, oua si produse lactate, este mai putin asimilat. Totusi, asimilarea fierului poate fi imbunatatita prin combinarea anumitor alimente. Astfel, consumul de fructe si legume bogate in vitamina C – cu precadere consumul de citrice – favorizeaza absorbtia fierului. Dimpotriva, o ceasca de ceai sau de cafea bauta la sfarsitul mesei limiteaza absorbtia fierului cu 10%.

Ce alimente contin fier heminic

Exista o serie de alimente bogate in fier, al caror consum regulat previne eficient carenta de fier si, deci, aparitia anemiei feriprive.

Fructele de mare sunt o sursa pretioasa de fier. Scoicile contin pana la de patru ori mai mult fier decat aceeasi cantitate de ficat de vita. Astfel, o portie de 100 g scoici contine 28 mg fier si acopera astfel necesarul zilnic. 100 g stridii contin 5-9 mg de fier. Pe langa acesta, stridiile aduc organismului fosfor (contribuie la formarea oaselor si a dintilor) si cupru (protejeaza impotriva radicalilor liberi). Totusi, desi femeile insarcinate au mare nevoie de fier, nu le este recomandat consumul de stridii din cauza riscului de toxoplasmoza.
Carnea de porc, in special ficatul de porc sunt foarte bogate in fier heminic. 100 g ficat de porc contin 18 mg fier. Carnea de miel asigura 8-13 mg de fier la suta de grame, dar si alte elemente nutritive esentiale, precum fosfor, zinc si vitaminele B2, B3 si B12.

Ce alimente contin fier nonheminic

Dintre vegetale, legumele uscate – fasolea, lintea, nautul – asigura cel mai mare aport de fier. 250 mg de fasole alba asigura 5-8 mg din acest mineral. In plus, fasolea alba asigura organismului aproape 50% din aportul mediu recomandat de fibre alimentare si 30% din aportul recomandat de proteine totale, intrucat este bogata in proteine vegetale.

Tofu se obtine printr-un proces de „coagulare” a laptelui de soia. Este o sursa importanta de fier si proteine ​​vegetale, fiind adesea adaugat la supe sau salate inlocuind cu succes proteinele ​​animale. 100 g tofu contin 5 mg fier.

Semintele de susan asigura, pe langa cele 14 mg fier la suta de grame, si vitamina E, o vitamina cu rol cardioprotector.

100 g cereale integrale nerafinate contin 13 mg fier, iar celebrul spanac contine 3,6 mg fier la suta de grame, putine calorii (22 cal/100 g) si vitamina A. Spanacul fiert este mai bogat in fier decat cel crud. Totusi, pentru a imbunatati absorbtia fierului din aceste alimente, nu uitati sa asociati si citrice. Puteti adauga suc de lamaie sau patrunjel, un condiment extrem de bogat in vitamina C.

Carenta de fier, la baza anemiei feriprive

Deficienta de fier este prima cauza a anemiei, boala a sangelui care afecteaza transportul oxigenului catre organe. Anemia se produce atunci cand nivelul de hemoglobina din sange este foarte scazut. Cand concentratia globulelor rosii scade, sangele nu mai poate transporta oxigenul necesar tesuturilor.

Printre simptomele carentei de fier se numara oboseala accentuata, scaderea tonusului fizic, epuizare, paloarea pielii, unghii casante si par fragil. Daca avem de-a face cu o forma mai severa de anemie, se adauga simptome precum: lesin, transpiratie abundenta, sete crescuta, puls slab si rapid, respiratie accelerata. O simpla analiza de sange va indica daca suferiti sau nu de anemie feripriva.

 

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.