Adevaruri despre suplimentele cu vitamine (cand ai nevoie de suplimente)

Printeaza

Adevaruri despre suplimentele cu vitamine (cand ai nevoie de suplimente)Este ideal sa ne procuram din alimentatie nutrientii de care corpul nostru are nevoie. Este impamantenita parerea gresita ca suplimentele cu vitamine sunt esentiale pentru sanatatea noastra.

Iata 6 adevaruri pe care ar trebui sa le stim despre suplimentele cu vitamine inainte de a le cumpara, potrivit The New Zealand Herald.

1. Nu inlocuiesc mancarea

Produsele alimentare contin o combinatie de nutrienti care “lucreaza” impreuna pentru mentinerea sanatatii. Astfel, in cadrul unei alimentatii echilibrate, astfel de nutrienti se completeaza. Desi suplimentele de sinteza contin multi dintre nutrientii din hrana, nu face greseala de a crede ca nu mai ai nevoie de portia zilnica de fructe si de legume daca iei astfel de pilule.

2. Pot duce la supradozare

Chiar daca nutrientii sunt importanti, este nevoie de doza potrivita. Astfel, daca sunt in exces, nutrientii pot duce la toxicitate. De exemplu, vitamina A se poate acumula in corp daca se depaseste doza zilnica recomandata. Excesele se manifesta prin simptome precum durere de cap, piele uscata, dureri de articulatii si afectarea sistemului osos.

3. Au efecte adverse

Suplimentele cu vitamine pot avea efecte adverse, printre acestea numarandu-se crampele la stomac si cresterea in greutate.

De asemenea, pot reactiona cu alte medicamente. De pilda, un exces de vitamina K poate afecta tratamentul cu anticoagulante. De aceea, persoanele care urmeaza diverse tratamente trebuie sa isi anunte medicul daca iau suplimente nutritive.

4. Nu toate sunt supuse reglementarilor

Unele tari au standarde alimentare si de producere a medicamentelor, insa altele nu au astfel de norme. Aceasta din urma situatie nu inseamna ca nu exista controale stricte referitoare la controlul pilulelor, pulberilor, capsulelor sau tabletelor. In cazul in care apare o contaminare, pot surveni probleme de sanatate. De aceea, este indicat ca suplimentele sa fie cumparate de la o sursa de incredere.

5. Pretind ca pot face mai mult decat in realitate

Multi producatori de suplimente isi fac reclama bazandu-se pe studii ce pot fi puse la indoiala. De exemplu, eficienta glucozaminei in imbunatatirea sanatatii articulatiilor este neconcludenta.

6. Cand sunt cu adevarat necesare?

Medicul este cel care recomanda administrarea suplimentelor cu vitamine. Cateva dintre situatiile in care acestea sunt necesare sunt: carenta de vitamine si minerale, sarcina, probleme cu greutatea, dietele restrictive, riscul de osteoporoza, regimul vegetarian, sangerari menstruale abundente, donare de sange, probleme medicale care afecteaza absorbtia nutrientilor.

Cand ai nevoie de suplimente de vitamine

Vitaminele sunt compusi vitali pentru sanatate. Exista 13 vitamine esentiale pentru sanatatea umana. Toate pot fi obtinute printr-o dieta echilibrata, dar exista oameni care au nevoie de suplimente de vitamine din diferite motive. Iata cand ai nevoie de suplimente de vitamine.

Medicii considera ca persoanele care respecta diete speciale si restrictive sau care se afla in situatii deosebite au nevoie de suplimente de vitamine. Este ideal ca dozele zilnice sa fie respectate, fara depasirea limitelor superioare, scrie webmd.com .

Vitaminele sunt esentiale pentru crestere, pentru digestie, pentru structura osoasa si pentru sustinerea celulei nervoase, dar acestea nu pot aduce beneficii in absenta mineralelor, care sunt esentiale pentru structura celulelor si construirea oaselor, regland impreuna cu vitaminele toate procesele organismului.

Cine are nevoie de suplimente de vitamine si minerale? Femeile insarcinate si cele care alapteaza, vegetarienii, persoanele care au boli inflamatorii intestinale, cei care au suferit anumite tipuri de interventii chirurgicale si au pierdut in greutate, persoanele care iau medicamente impotriva convulsiilor si cei care primesc tratament pentru arsuri la stomac.

Au nevoie de suplimente de vitamine si minerale si persoanele care iau frecvent aspirina, dar si cei in convalescenta si care sufera de unele boli cronice. Regula de baza este ca suplimentele de vitamine sa fie luate numai cu sfatul medicului si pe durata stabilita strict de medic.

Cercetatorii nu sunt unanimi in ceea ce priveste efectele vitaminelor in prevenirea cancerului, desi cele mai multe dintre ele actioneaza ca si antioxidantii. Singura certitudine este ca nu exista nicio dovada ca administrarea de suplimente de vitamine si minerale cu efect antioxidant reduce riscul de cancer.

In ceea ce priveste obiceiul de a lua in fiecare zi suplimente de vitamine si minerale, opiniile sunt profund divizate. Exista studii care nu au probat beneficii clare in obiceiul de a lua multivitamine. Nu s-a dovedit ca cei care au luat multivitamine si minerale au trait mai mult sau au fost mai sanatosi.

Exista si experti care cred ca a lua multivitamine poate ajuta metabolismul. Opinia comuna a tuturor este ca cea mai buna sursa de vitamine si minerale este hrana sanatoasa si diversa.

Mituri despre vitaminele sub forma de suplimente

 

Suplimentele de vitamine nu au intotdeauna efectele la care se asteapta cei mai multi dintre cei care le folosesc, numeroase cercetari aratand ca acestea pot fi in multe cazuri doar bani irositi.

Potrivit rd.com, iata cateva mituri despre pastilele cu vitamine.

1. Pot tine loc de o alimentatie echilibrata

Un studiu pe termen lung, realizat cu ajutorul a mai mult de 160.000 de femei, arata ca cei care iau multivitamine nu sunt mai sanatosi decat cei care nu iau astfel de pastile, cel putin cand vine vorba de boli grave cum ar fi cancerul sau afectiunile de inima. Nici macar femeile cu o alimentatie foarte saraca in nutrienti nu au fost ajutate de multivitamine.

In plus, suplimentele, oricat de imbunatatite ar fi, nu pot contine absolut toti compusii care se gasesc in fructe si legume.

Femeile care vor sa faca un copil sunt singurele care ar trebui sa ia astfel de suplimente (dupa sfatul medicului), deoarece au nevoie de cantitati mai mari cel putin din unele vitamine pentru a asigura necesarul organismului. Acidul folic, spre exemplu, este bine sa fie luat cu cateva luni inainte de concepere pentru a preveni aparitia malformatiilor congenitale.

2. Vitamina C te fereste de raceli

Mai multe cercetari realizate pe 11.000 de subiecti au demonstrat ca vitamina C nu te fereste de raceli. Aceasta poate in schimb sa reduca durata unei raceli, insa cu atat de putin incat este aproape insesizabil.

Mai exact, in medie, adultii au simptome de raceala 12 zile pe an, iar o pastila cu vitamina C luata zilnic poate sa micsoreze durata la 11 zile pe an (cu doar o zi).

3. Pot preveni bolile de inima

Mult timp s-a crezut ca vitaminele C, E, B6, B12 scad riscul de a dezvolta boli de inima. Cercetari recente au aratat insa ca rezultatele sunt mai putin imbucuratoare decat cele scontate.

Astfel, vitamina E nu reduce riscul de infarct si nici pe acela al decesului aparut din cauza afectiunilor de inima. La fel si in cazul vitaminei C. In ce priveste vitaminele B mentionate, acestea pot micsora nivelul homocisteinei, insa nu scad riscul de aparitie a bolilor de inima.

4. Te pot proteja impotriva cancerului

Un studiu realizat cu ajutorul a 5.440 de femei a demonstrat ca suplimentele cu vitamine B, C, E sau beta-caroten nu scad riscul de cancer.

Mai exact, pe parcursul a peste sapte ani unele dintre femei au primit suplimente cu vitamina B, iar altora li s-au dat medicamente de tip placebo (pastile fara un continut de vitamine in acest caz). Dupa sapte ani, specialistii au observat ca ratele imbolnavirilor de cancer si deceselor cauzate de acesta erau similare la ambele categorii de femei.

5. Nu iti pot face rau

Multe persoane cred ca, si daca nu le aduc vreun beneficiu, suplimentele vitaminice macar nu fac rau. Mai multe cercetari au aratat insa ca, in anumite circumstante, in functie de diversi factori, acestea pot dauna organismului.

Spre exemplu, un studiu realizat pentru a observa efectele beta-carotenului in preveniea cancerului de plamani a relvat faptul ca acesta chiar creste riscul de a face cancer pulmonar la cei care au luat un astfel de supliment si erau fumatori. Alte studii au scos la iveala faptul ca doze mari de acid folic pot creste riscul de cancer la colon.

Indiferent insa daca aceste studii sunt sau nu indubitabile, un lucru este clar: vitaminele sunt sigure atunci cand sunt asimiliate din alimentatie, care trebuie sa fie cat mai variata si mai bogata in fructe si legume; atunci cand sunt luate din pastile, vitaminele au mult mai putine efecte pozitive.

Cele mai frecvente greseli atunci cand iei vitamine

Unele persoane iau suplimente cu vitamine zilnic, in timp ce altele nu iau deloc sau foarte rar. Recomandarile difera foarte mult, in functie de multi factori, de la varsta persoanei in cauza pana la starea ei de sanatate. In mod cert, insa, in privinta acestor pastile exista multe mituri.

Huffington Post a scos in evidenta cateva detalii esentiale legate de folosirea suplimentelor vitaminice, dupa ce a stat de vorba cu mai multi specialisti.

1. Urina a devenit portocaliu-galbuie la scurt timp dupa ce ai inceput sa iei vitamine si te gandesti sa renunti

Unii oameni se pot gandi ca elimina prin urina toate vitaminele, asa ca e inutil sa mai ia suplimente dupa ce observa ca urina capata aceasta nuanta. Realitatea e ca atunci cand iei multivitamine sau un complex de vitamine B urina devine adesea portocalie sau de un galben aprins tocmai datorita vitaminei B2, cunoscuta si ca riboflavina (flavina vine de la cuvantul “flavus” care inseamna galben).

Corpul elimina cantitatea de care nu are nevoie, fara a afecta asimilarea necesarului. Daca te deranjeaza culoarea foarte tare poti sa bei apa mai multa.

2. Nu iti plac unele legume si consideri ca poti lua suplimente in loc, crezand ca e acelasi lucru

Pentru a avea parte de beneficiile unor substante din legume, care lupta cu bolile, este intotdeauna mai bine sa consumi legumele in sine, in loc sa iei suplimente vitaminice. Spre exemplu, un studiu realizat in cadrul Universitatii Oregon, arata ca o importanta fitochimicala din broccoli si alte legume inrudite este slab absorbita de organism si ofera mult mai putine beneficii atunci cand este luata sub forma de capsula.

3. Folosesti suplimente fara sa verifici valabilitatea, crezand ca n-au cum sa se strice

Ar trebui sa fii atent la data de expirare si sa nu iei un astfel de supliment daca aceasta este depasita. Si asta deoarece vitaminele isi pierd partial insusirile si potenta in timp. Cel mai probabil nu este periculos daca sunt expirate, dar vor avea mai putine efecte pozitive asupra organismului.

4. Esti femeie, tocmai ai aflat ca esti insarcinata si te gandesti ca este momentul sa iei acid folic

E drept, acidul folic este necesar si in timpul sarcinii, dar indicat este ca in organismul tau sa existe o cantitate suficienta din acest nutrient inainte de momentul conceperii. Doctorul Low Dog (si multi altii) recomanda ca femeile care au de gand sa faca un copil sa ia 400 de micrograme de acid folic zilnic, timp de cel putin o luna inainte de momentul conceperii, pentru a reduce riscul defectelor congenitale.

Si, deoarece circa 50% dintre sarcini sunt neplanuite, medicul recomanda chiar ca toate femeile active sexual (si care nu au ajuns la menopauza) sa ia zilnic aceeasi doza de acid folic.

5. Tii suplimentele in bucatarie, crezand ca nu conteaza unde le pui din moment ce sunt in recipiente

Unele suplimente vitaminice, precum cele cu ulei din seminte de in, cu ulei de peste sau probioticele trebuie tinute in frigider pentru a le mentine calitatea si valabilitatea (devin rancede mult mai repede daca sunt pastrate in alte locuri).

Cele mai multe suplimente trebuie tinute intr-un loc uscat, intunecos, cu o temperatura constanta, dar nu ar trebui pastrate niciodata deasupra cuptorului cu microunde sau deasupra frigiderului deoarece aceste aparate degaja caldura, ceea ce reduce eficacitatea vitaminelor. De asemenea, baia este tot un loc de evitat, din cauza umezelii care poate afecta suplimentele.

6. Iei suplimente de multi ani, ai uitat care pentru ce mai e, dar consideri ca oricum n-au cum sa faca rau, asa ca pastrezi obiceiul

Daca iei, spre exemplu, un supliment pentru sanatatea inimii, altul pentru articulatii, iar un altul pentru ficat, dar nu tii cont de scopul pentru care sunt create si nu esti atent la ce contine fiecare este posibil sa iei doze duble sau chiar mai mari dintr-o anumita vitamina (un supliment nu are de regula doar un nutrient si se pot suprapune), ceea ce nu este neaparat bine si, mai mult, poate fi chiar daunator.

Sa oferi organismului o cantitate prea mare dintr-un nutrient poate duce la aparitia unei deficiente in cazul altuia. Spre exemplu, daca iei prea mult fier, s-ar putea sa te alegi cu o deficienta de zinc. In cazul in care iei mai multe suplimente este indicat sa ceri parerea unui medic.

7. Iti amintesti sa iei vitaminele doar seara, inainte de culcare, crezand ca nu conteaza momentul zilei

Aproape toate suplimentele ar trebui luate cu mancare pentru o absorbtie optima, astfel ca, daca le iei seara, inainte de culcare, ai putea minimaliza efectele lor pozitive. Mai mult, pentru vitaminele solubile in grasimi – A, D, E, K – trebuie sa consumi si ceva grasimi ca sa imbunatatesti absorbtia lor. In plus, riscul ca suplimentele sa afecteze stomacul este mai mic atunci cand sunt luate in timpul mesei.

8. Urmezi un tratament medicamentos si hotarasti, fara sa intrebi un medic, sa iei si vitamine, ca sa-ti intaresti organismul

De fapt, suplimentele pot interactiona atat cu medicamente care se dau pe baza de prescriptie medicala, cat si cu medicamente care se dau fara. Spre exemplu, uleiul de peste are si proprietatea de a subtia sangele, astfel ca, daca iei un medicament cu acest scop, ar fi bine sa renunti la supliment in acelasi timp.

Daca urmezi un tratament medicamentos, cere parerea unui doctor inainte sa iei si un supliment, oricare ar fi acesta.

Articol preluat de aici.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.