5 retete de salata de cartofi
PrinteazaSalata de cartofi din: cartofi, otet, masline negre, ulei, ceapa, sare.
- 1/2 kg cartofi
- 1 lingură oţet
- 2 linguri ulei
- 1-2 cepe
- 100 g măsline negre
- sare
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă. Se scot din apă, se curăţă calzi şi se taie rondele. Se toarnă imediat uleiul şi se amestecă pentru a se unge bine. Se adaugă oţetul (eventual diluat) şi sare.
Se adaugă în continuare ceapa tăiată mărunt (fideluţă) şi măslinele (chiar întregi). Se acoperă castronul cu un capac pentru a păstra căldura şi a se muia ceapa. Se serveşte după circa 1 /2 oră.
Plecând de la această variantă simplă – de bază – prin adăugarea altor ingrediente se poate obţine o serie lungă de salate mai mult sau mai puţin „originale”. Dintre acestea cel mai frecvent întâlnite în bucătăria românească sunt:
- Salată de cartofi cu maioneză: Se pregăteşte ca salata de cartofi simplă, însă în loc de oţet se foloseşte circa 1/4 kg maioneză, eventual subţiată cu oţet diluat, care se înglobează în amestec.
- Salată de cartofi cu salată verde: La salata de cartofi simplă se adaugă salată verde tăiată în fâşii înguste şi eventual 2 ouă fierte tari, tgiate rondele.
- Salată de cartofi cu brânză: La salata de cartofi simplă, sau la variantele ei, se adaugă brânză rasă.
- Salată de cartofi cu usturoi: Se prepară până la un moment ca salata de cartofi simplă, numai că în locul cepei (şi de cele moi multe ori şi al măslinelor), în amestec se adaugă 8-10 căţei de usturoi bine zdrobiţi în piuliţă (până se obţine o pastă). Deasupra se poate presăra mărar tocat mărunt.
Pofta buna!