5 obiceiuri sănătoase cu impact neaşteptat

Printeaza

Periajul după fi ecare masă, dezinfectarea excesivă a mâinilor şi consumul apei la sticlă pot avea şi efecte adverse. Paradoxal, lucrurile pe care le facem pentru a fi mai sănătoşi pot fi uneori dăunătoare. Mai jos, câteva obiceiuri cu impact surprinzător.

Retete_2

1. Consumul exclusiv de apă îmbuteliată

Cei mai mulţi evită apa de la robinet din cauza impurităţilor sau a microbilor care, în opinia lor, o fac un pericol pentru sănătate. În realitate însă, nici apa îmbuteliată nu este 100% sigură. “Sunt nişte mici riscuri. Depinde de materialul sticlei, de procesul tehnlogic, dacă apa a fost controlată. La fel de important e şi cum a fost ţinută, transportată şi depozitată până să ajungă la noi”, avertizează specialistul în nutriţie Virgiliu Stroescu. Apa de la robinet este filtrată şi tratată înainte de a ajunge în gospodărie. Problemele apar din cauza instalaţiilor, de pe care se pot desprinde plumb sau aluminiu. Dar, instalarea unui filtru va elimina orice fel de impuritate.

2. Periajul în exces

Curăţarea dinţilor după fiecare masă poate părea o metodă bună de a-i păstra sănătoşi şi curaţi, dar nu e neapărat aşa. Alimentele lasă acid pe dinţi iar asta face ca învelişul protector să fie mai slăbit după masă, astfel încât periajul îl deterioarează. Medicul stomatolog Bogdan Bader este însă de părere că foarte important în periajul dinţilor este cât de corect se face. “Tehnica cea mai bună de periaj e de la roşu spre alb, de la gingie spre dinte pe toate feţele (exterior, interior şi faţa pe care se mănâcă). Nu uitaţi de spaţiile dintre dinţi (unde de foarte multe ori apar carii) care se curăţă cu aţă dentară. Ideal e să se folosească periuţe de consistenţă medie”. Medicul are o atenţionare specială pentru cei care au retracţii gingivale “La aceste persoane, dentina e de o consistenţă mai redusă. Prin periaj orizontal, cu perie tare, e afectată structura dentinei ceea ce poate cauza leziuni”.

3. Experimentarea cu produse cosmetice

Tentaţia de a folosi cele mai noi cosmetice este o capcană comercială în care cad mulţi. Nu este nimic rău în a încerca să găseşti ceva potrivit pentru pielea ta, dar schimbarea frecventă a cosmeticelor este o greşeală. Poate apărea rozaceea (inflamarea pielii), la nivelul feţei.

4. Suplimentele alimentare

Cei care apelează frecvent la suplimente alimentare în încercarea de a-şi asigura un aport generos de vitamine şi minerale îşi pun sănătatea în pericol. De exemplu, o cantitate prea mare de vitamina A poate afecta un făt în dezvoltare, iar excesul de vitamina C cauzează probleme gastrointestinale şi poate împiedica măsurarea corectă a glicemiei la diabetici.

5. Abuzul de dezinfectante

Dacă folosiţi dezinfectantul de mâini de fiecare dată când intraţi în contact cu lumea exterioară, luaţi o pauză. Numai dacă staţi într-un loc plin de germeni, cum este spitalul, e cazul de aşa ceva. În rest, sunt suficiente săpunul şi apa. Studii recente au dovedit că acele gelurile antibacteriene care conţin triclosan pot fi responsabile de rezistenţa la antibiotice. Mai eficiente sunt dezinfectantele care conţin 60% alcool. La fel de dăunătoare sunt şi substanţele de curăţenie ce conţin clor sau amoniac, substanţe iritante pentru căile respiratorii şi plămâni. Feriţi-vă de produsele care conţin 2-butoxyethanol, compus chimic concerigen.

“În privinţa apei plate, e foarte important izvorul de provenienţă. Poate avea o compoziţie nepotabilă, precum prea mult mult calciu, ce pot cauza pietre la rinichi”.

VIRGILIU STROESCU, medic nutriţionist

 

Articol preluat de aici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.