5 feluri de a prepara verdeturile chinezeşti
PrinteazaBroccoli chinezesc cu sos de stridii
Curăţaţi 450 g de broccoli (kai lan), spălaţi-l şi curăţaţi-l bine, apoi tăiaţi-l bucăţele de lungimea unui deget. într-un bol, amestecaţi 1 linguriţă de vin de orez chinezesc (sau vin de Xeres sec), 1/4 de linguriţă de zahăr tos, 3 linguriţe de sos de stridii şi 1/2 de linguriţă de ulei de susan cu 60 ml de supă de pui sau de legume. într-un wok mare sau într-o tigaie, încingeţi o linguriţă de ulei de arahide, la foc potrivit.
Adăugaţi 3 căţei de usturoi zdrobiţi şi căliţi-i până când se rumenesc uşor, apoi puneţi o bucată de 3 cm de rădăcină de ghimbir rasă şi lăsaţi 30 de secunde, după care adăugaţi bucăţelele de broccoli chinezesc şi căliţi-le la foc iute 30 de secunde. Turnaţi sosul, puneţi capacul şi lăsaţi legumele la abur 2-3 minute, până când bucăţile de broccoli se frăgezesc. Serviţi imediat, cu orez preparat la aburi.
Varză chinezească la foc iute cu ghimbir
încingeţi o linguriţă de ulei de arahide într-un wok. Adăugaţi o bucată de 3 cm de rădăcină de ghimbir rasă şi căliţi-o la foc mare mai puţin de 1 minut, până când eliberează aroma. Amestecaţi 200 g de porumb baby, tăiat în două, pe lung, şi 220 g de castane de apă la conservă, tăiate pe jumătate, şi mai căliţi-le 1 minut.
Adăugaţi jumătate de varză chinezească feliată fin, 4 fire de ceapă verde feliate, 1 lingură de sos de soia light, 2 linguri de sos de stridii şi 2 linguriţe de ulei de susan. Căliţi totul la foc iute 2-3 minute, până când varza şi porumbul sunt fragede.
Pak choi înăbuşit
încingeţi la foc potrivit câte o linguriţă de ulei de susan şi de ulei de arahide, într-o cratiţă mare sau într-un wok. Adăugaţi o bucată de 2,5 cm de rădăcină de ghimbir rasă şi 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt şi căliţi totul, amestecând, aproximativ 1 minut, până când eliberează aroma. Tăiaţi pe lung 450 g de varză chinezească (pak choi) şi puneţi-o într-o cratiţă, cu partea tăiată în jos. Căliţi-o un minut sau mai bine, amestecând din când în când.
Turnaţi 60 ml de supă de pui sau de legume, 1 lingură de sos de soia light, 1 lingură de sos de soia dark şi 1 lingură de zahăr brun şi turnaţi peste pak choi. Lăsaţi cratiţa sau wokul la foc mic 4-5 minute, până când varza devine fragedă, dar nu prea moale. Serviţi imediat.
Verdeţuri chinezeşti picante
Tăiaţi în trei 400 g de frunze de choi sum sau de pak choi. Adăugaţi-le într-o oală cu apă fiartă şi lăsaţi-le 2-3 minute, până când frunzele se înmoaie, dar nervurile rămân uşor tari. Scurgeţi-le, împrospătaţi-le în apă cu gheaţă şi scurgeţi-le din nou. Intr-un wok sau într-o cratiţă, încingeţi la foc domol 2 linguri de ulei de arahide.
Adăugaţi 3 căţei de usturoi tocaţi mărunt şi 2 ardei roşii feliaţi fin şi căliţi-i 30 de secunde până eliberează aroma. Puneţi verdeţurile înăbuşite şi amestecaţi bine. Adăugaţi 2 linguri de sos de soia, 1 lingură de sos de stridii şi piper alb măcinat. Căliţi-le la foc iute, până când verdeţurile devin fierbinţi.
Spanac chinezesc la foc iute
Puneţi un wok la foc mare şi adăugaţi 1 linguriţă şi jumătate de ulei de arahide. Când uleiul se încinge, puneţi 3 căţei de usturoi tocaţi mărunt şi amestecaţi 30 de secunde până când se rumenesc. Adăugaţi 500 g de spanac chinezesc şi căliţi-l la foc iute 1-2 minute, până când frunzele se înmoaie.
Adăugaţi 2 linguriţe de pastă de fasole fermentată picantă, 1 linguriţă jumătate de sos de stridii şi o cantitate consistentă de piper alb măcinat. Căliţi-le la foc mic până când sosul pătrunde bine în verdeţuri. Serviţi imediat.
Pofta buna!