5 feluri de a prepara friptura

Printeaza

5 feluri de a prepara fripturaFriptură tartar clasică

Tăiaţi cubuleţe 400 g de file de porc. într-un bol, bateţi 2 gălbenuşuri cu 1 lingură de sos Worcestershire şi cu puţin piper de Cayenne. Adăugaţi carnea cu 2 castraveciori tocaţi mărunt, 1 ceapă verde tocată, 1 linguriţă de muştar de Dijon, 2 fileuri de anşoa tăiate mărunt şi 1 mână de frunze de pătrunjel tocate. Asezonaţi cu sare şi piper negru şi amestecaţi bine. Formaţi chifteluţe şi serviţi-le pe pâine de secară sau cu cartofi prăjiţi.  (4 portii)

Biftec cu sos chimichurri

Pentru sos, amestecaţi 1 mână de frunze de coriandru şi 1 mână de pătrunjel cu 1 căţel de usturoi zdrobit, 1 lingură de oţet de vin alb, puţină zeamă de lămâie şi 100 ml de ulei de măsline. Daţi prin pesmet o bucată de muşchi de vită de 800 g, apoi tăiaţi-o în 4. Aşezaţi bucăţile într-un vas, turnaţi cu o lingură o treime din sos şi lăsaţi-le la marinat în frigider cel puţin 2 ore, chiar şi peste noapte, dacă este posibil. încingeţi bine grătarul sau puneţi o tigaie-grill la foc mare. Scoateţi carnea de la marinat, îndepărtaţi zeama în exces şi condimentaţi-o pe ambele părţi cu sare de mare şi cu piper negru. Frigeţi-o 2-3 minute pe fiecare parte. Serviţi friptura cu restul de sos deasupra.

Friptură piperată cu sos cremos de ciuperci şi trufe

Incingeţi o lingură de ulei de măsline într-o tigaie şi căliţi la foc mic 1 ceapă tăiată mărunt şi 1 căţel de usturoi tocat, până când se înmoaie, fără a se rumeni. Mai adăugaţi o lingură de ulei, 1 cub de unt şi 200 g de amestec de ciuperci tăiate şi gătiţi-le până îşi schimbă culoarea. Turnaţi 50 ml de vin alb şi lăsaţi-l să clocotească până când sosul scade aproape în totalitate. Adăugaţi o linguriţă de ulei de trufe, o linguriţă de trufe negre tocate mărunt (dacă aveţi) şi 300 ml de smântână grasă. Lăsaţi tigaia la foc mic în timp ce pregătiţi friptura. Măcinaţi 40 g de boabe de piper negru şi presăraţi-le pe o farfurie. Condimentaţi cu sare de mare 4 cotlete fără os, fiecare de aproximativ 250 g, apoi daţi-le pe ambele părţi prin piperul măcinat. Puneţi o tigaie cu fundul gros la foc mare şi adăugaţi 2 linguri de ulei de măsline. Când tigaia este foarte încinsă, prăjiţi fripturile 3 minute pe fiecare parte. Dacă vă place în sânge, carnea trebuie să fie uşor flexibilă la atingere. Lăsaţi să se odihnească preţ de câteva minute înainte de a o servi cu sosul cremos de ciuperci şi trufe. (4 portii)

Pulpă de vită cu sos de bere şi ceapă

Condimentaţi, pe ambele părţi, cu sare de mare şi cu piper negru 4 bucăţi de pulpă de vită, fiecare de aproximativ 250 g. Topiţi 20 g de unt într-o tigaie încăpătoare, la foc mediu. Când tigaia se încinge, adăugaţi carnea şi prăjiţi-o 3-4 minute pe fiecare parte, dacă o doriţi în sânge. Scoateţi-o pe o farfurie, acoperiţi-o cu folie de aluminiu şi păstraţi-o caldă în cuptorul dat la temperatură mică, până e gata şi sosul. Adăugaţi 1 cub de unt în tigaie, împreună cu 3 cepe tocate mărunt şi 2 linguriţe de zahăr tos. Gătiţi totul la foc mediu spre mare până când ceapa se rumeneşte şi se caramelizează. Adăugaţi 1 linguriţă de făină, aşteptaţi 1 minut, apoi turnaţi 200 ml de bere şi 300 ml de supă de vită. Lăsaţi-o să clocotească 8-10 minute, până când se îngroaşă. Puneţi fiecare bucată de carne pe o farfurie caldă şi turnaţi pe deasupra sosul de bere şi ceapă. (4 portii)

Friptură la grătar cu unt cu verdeţuri şi roşii

Pentru sos, amestecaţi într-un blender sau într-un mixer 100 g de roşii uscate la soare, 1 căţel de usturoi tocat mărunt şi 1 ceapă roşie tocată până când obţineţi o pastă omogenă. Adăugaţi 150 g de unt moale fără sare, 1 mână de frunze de pătrunjel tocate şi arpagic. Mai amestecaţi puţin, apoi aşezaţi pasta pe o folie de aluminiu şi rulaţi strâns până când formaţi un cilindru cu diametrul de 3 cm. Ţineţi pasta la rece până când este gata de servire. încingeţi o tigaie-grill la foc mare. Ungeţi cu puţin ulei de măsline 4 bucăţi de muşchi de vită, fiecare de aproximativ 250-300 g, apoi condimentaţi-le pe ambele părţi cu sare de mare şi cu piper negru. Frigeţi-le 3 minute pe fiecare parte, dacă le preferaţi în sânge. Aşezaţi-le pe farfurii calde şi lăsaţi-le să se odihnească preţ de câteva minute. Puneţi pe fiecare friptură câteva felii din untul cu verdeţuri. (4 portii)

5 feluri de a prepara friptura

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.