Ceai de Anasonut
PrinteazaAnasonut (Piminella anisium L.)
Descriere
Este originar din regiunile mediteraneene.
La noi se găseşte numai cultivată. Planta este cunoscută şi sub denumirea de bădean.
Fructele de anason se pot confunda cu cele de cicută care sunt foarte toxice. Fructele de anason au gust şi miros plăcut.
De la anason se folosesc fructele – Fructus Anisi vulgaris – ce conţin ulei volatil, care are acţiune stimulativă asupra apetitului.
Utilizare
Acţiune farmacodinamică. Stimulează funcţiile pancreatice: antiseptic, digestiv.
Ceaiul de anason se recomandă ca expectorant în bronşite, stimulează lactaţia la femeile care alăptează, calmează colicile intestinale la sugari şi la copii, ajută la eliminarea gazelor din stomac.
Anorexie: ajută digestia şi contribuie la creşterea apetitului. Are o acţiune stimulativă şi excită secreţiile pancreatice şi intestinale. In bronşită, ca expectorant.
Antihelmintic: ajută la eliminarea viermilor intestinali: 10 grame fructe la 100 ml de apă.
Pentru adulţi, infuzie dintr-o linguriţă de fructe la 300 ml de apă clocotită: după 20 de minute se strecoară; se bea fracţionat în trei reprize înaintea meselor principale.
Infuzia preparată din 20 g fructe şi 200 ml apă ajută la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul se bea călduţ, de preferinţa înainte de masă.
Contraindicaţii
Gastrite, ulcer gastric şi duodenal, enterocolite.